Als je aan het sporten bent dan verlies je veel vocht doordat je zweet. Met het zweet verlies je ook waardevolle mineralen. Het is daarom belangrijk om niet alleen het verloren vocht aan te vullen maar ook de mineralen die je verliest. In dit artikel bekijken we of groentesappen geschikt zijn om het verlies van vocht aan te vullen.

Waarom drinken tijdens en na het sporten?

Zweet bestaat uit water, natrium en mineralen. Hoeveel je zweet is afhankelijk van de intensiteit waarmee je traint, hoe lang je traint, de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. Doe te transpireren voorkomt je lichaam dat je oververhit raakt. Transpireren is best bijzonder en is iets wat alleen mensen doen. Door het vermogen om te transpireren kunnen mensen zich lange tijd inspannen zonder oververhit te raken. Dieren hebben dit vermogen niet en kunnen zich daarom niet lange tijd inspannen. Dieren kunnen zich wel korte tijd inspannen en sprintjes trekken. Mensen waren in het verleden succesvol jagers omdat ze het langer vol hielden om te rennen dan de dieren waarop ze jaagde. De dieren waarop ze jaagden waren wel sneller met hun topsnelheid maar moesten op een gegeven momenten het rennen opgeven omdat hun lichaam oververhit raakte.

Als je het verloren zweet niet aanvult dan gaan de prestaties achteruit. Als je 2% van je lichaamsgewicht in vocht verliest (wat al na een uur sporten kan zijn) dan gaan je prestaties met 10% tot 20% achteruit. Per uur kan je wel 750ml tot 1000ml vocht verliezen door te trainen. Ga je voor een duurloop of een fietstocht dan is het belangrijk om onderweg het verloren vocht aan te vullen. Wacht je hier te lang mee dan kan je een zonnesteek krijgen en je erg beroerd gaan voelen. Drink je tijdens het sporten niet dan kan je op een gegeven moment flauw vallen of zelf in een coma raken. Onderschat het belang van voldoende drinken daarom nooit, ook niet op dagen dat het niet warm is buiten. Ook als het buiten koud is zal je door de inspanning gaan zweten en vocht verliezen.

Ga je niet langer dan een uur sporten dan kan je volstaan met het drinken van alleen water. Ga je langer dan een uur sporten dan is het verstandig om iets te drinken wat het verlies van mineralen aanvult. Je zou hiervoor een sportdrank kunnen drinken, of vruchtensap of groentesap. Sportdrank en vruchtensap hebben het voordeel dat ze suikers bevatten. Hiermee vul je je glucosevoorraden weer aan zodat je de energie hebt om door te gaan. Groentesappen bevatten nauwelijks suikers of koolhydraten en zijn daarom beter geschikt voor na het sporten. Zeker voor mensen die sporten om af te vallen zijn groentesappen om deze reden aan te raden.

Wat zijn groentesappen?

Groentesappen worden gemaakt door het sap uit groenten te persen. Dit doe je met een slowjuicer. Een slowjuicer is krachtig maar beweegt langzaam. Zo wordt het sap uit de groenten geperst zonder dat deze verhit wordt. Door verhitting zouden er vitamines verloren gaan, zoals bij het koken van groenten het geval is.

Groentesappen worden gemaakt uit het sap van verschillende groentesoorten. Meestal worden één of meerdere soorten groene bladgroente als basis gebruikt waaraan andere groentesoorten worden toegevoegd. Een voordeel van groene bladgroente is dat ze erg laag in suikers, koolhydraten en calorieën zijn. Desondanks zijn groene bladgroente erg rijk aan voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten en spoorelementen.

Voor sporters is het goed om (ook) groentesappen te drinken waarin rode biet zit. Rode biet bevat relatief veel nitraat. Nitraat zorgt ervoor dat de bloedvaten zich ontspannen en verwijden. Hierdoor kan er meer bloed naar de bloedvaten stromen wat bovendien gemakkelijker gaat. Hierdoor kunnen de spieren beter van zuurstof worden voorzien waardoor de prestaties kunnen verbeteren. Hierbij gaat het vooral om de prestaties voor duursporters waarbij een goede zuurstof opname belangrijk is.

Groenten zijn erg rijk aan mineralen. Dit is waarom ze geschikt zijn als (post)sportdrank. Bij het zweten gaan mineralen verloren en die moeten weer aangevuld worden. Een mineraal wat je bij het zweten in relatief grote hoeveelheden verliest is natrium. De meeste groentesoorten zijn rijk aan dit mineraal.

Groentesappen worden vaak een beetje aangemengd met vruchtensap. Dit wordt gedaan om het lekkerder te maken. Door het vruchtensap wordt de groentesap verrijkt met vruchtensuikers. Deze zijn niet wenselijk voor mensen die moeten afvallen maar voor sporters helpen deze bij het herstel. De spieren hebben suikers nodig om na een inspanning te kunnen herstellen. Dit in combinatie met aminozuren (eiwitten).

Hoe maak je groentesap?

Groentesap maak je het beste met een slowjuicer of een sapcentrifuge. Met deze apparaten wordt er veel sap uit de groente gehaald zonder dat de groente verwarmt wordt. Hierdoor voorkom je dat de kostbare vitaminen verloren gaan. Het maken van groentesap kan iets zijn wat op een teleurstelling kan uitlopen. Bepaalde groentesoorten kan je beter niet bij elkaar gebruiken omdat je dan eindigt met een drankje wat absoluut niet lekker is. Zeker het gebruik van sla is risicovol omdat dit een grote stempel kan drukken op de smaak. Wil je er van verzekerd zijn dat al de moeite die je in het maken van je eigen groentesappen loont maak je het beste gebruik van groentesap recepten. Het voordeel is dat je niet meer na hoeft te denken over welke smaken goed bij elkaar passen. Dat hebben de makers van de groentesap recepten al voor je gedaan. Je kunt groentesap maximaal een etmaal in de koelkast bewaren. Gekoeld zijn groentesappen het lekkerst om te drinken, zeker als je net gesport hebt is het lekker om een gekoelde groentesap te drinken. Wil je een groentesap direct na bereiding drinken dan kan je er een paar klontjes ijs in doen om het te koelen.