Sport is gezond. Het helpt je bij het behalen of behouden van een gezond gewicht. Maar welke sporten zijn de beste om calorieën mee te verbranden. Wij zochten het voor je uit.

Wat zijn calorieën

Als we met betrekking tot sport of voeding of calorieën praten dan bedoelen we eigenlijk kilocalorieën maar we hebben het vaak over calorieën (zonder kilo ervoor) omdat dit makkelijker praat. Een kilocalorie is een eenheid van energie. Het is de energie die nodig is om een liter water met 1 graden Celsius te verwarmen. Ons lichaam warm houden is iets waarmee we het grootste gedeelte van onze calorieën mee verbranden. We hebben daarnaast ook energie nodig voor onze hartslag, de ademhaling en de spijsvertering. Ook om te bewegen hebben we energie nodig. Hoe intensiever en hoe langer we bewegen hoe meer calorieën ervoor nodig zijn.

Als ons lichaam onvoldoende calorieën uit de voeding kan halen dan schakelt het over op het verbranden van de vetreserves (lichaamsvet). Om deze reden is sporten dan ook een goede manier om af te vallen. Door te gaan bewegen gaan we meer energie verbranden dan we normaal gesproken. Onder de voorwaarde dat we niet (veel) meer gaan eten dan normaal zal het lichaam gedwongen worden om vet te gaan verbranden en vallen we af.

Calorieën verbranden en sport

Hoe intensiever je sport hoe meer energie dit kost. Wil je afvallen dan is het echter niet altijd goed om een erg intensieve sport te kiezen of erg intensief te gaan trainen. Als je erg intensief traint dan is minder lang vol te houden dan trainen met een matige intensiteit. Je kan vaak juist meer calorieën verbranden door lange tijd om op een matige intensiteit te trainen dan kort en intensief. Zeker voor mensen waarbij de conditie nog slecht is kan het lonen om juist rustig te trainen. Dit kan je langer volhouden waardoor je meer calorieën verbrand.

Hoeveel calorieën je verbrand met een bepaalde sport hangt niet alleen van de intensiteit af maar ook van je gewicht. Hoe meer je weegt hoe meer energie het kost. Ook spelen de omstandigheden een rol. Als het buiten erg koud is of juist erg warm dan verbrand je meer calorieën. Je lichaam heeft dan meer energie nodig om zich warm te houden of juist om te koelen. Om sporten goed met elkaar te kunnen vergelijken zijn we uitgegaan van een persoon die 70 kilogram weegt en traint op een matige intensiteit.

Sport #1: Hardlopen

Hardlopen kost erg veel energie. Om de vaart erin te houden zal je bij iedere stap jezelf moeten afzetten. Is je conditie goed dan kan je een stevig tempo aanhouden wat goed is voor 15 km/h. Hiermee verbrand je maar liefst 900 kcal per uur. In dit tempo heb je met 8 uur trainen een kilo vet verbrand. Om een kilo vet kwijt te raken moet je namelijk ongeveer 7.000 kcal verbranden. In de praktijk zal je in gewicht wat meer verliezen met het verbranden van een kilo vet omdat je ook wat vocht kwijt zal raken.

Is je conditie nog niet top dan kan je met hardlopen in een tempo van 12 km/h 700 kcal per uur verbranden. Ben je nog beginner dan zal je je meer comfortabel voelen bij een tempo van 10 km/h, wat nog altijd goed is voor maar liefst 600 kcal per uur.

Een nadeel van hardlopen is de blessuregevoeligheid. Het is daarom verstandig om goed schoeisel te gebruiken. In gespecialiseerde hardloopwinkels kunnen ze dit helemaal aanmeten zodat de schoenen steun geven op de plekken waar je dit nodig hebt. Als beginner hou je het beste ook een rustdag na een trainingsdag. Als je goed getraind bent dan kan je 5 tot 6 maal per week gaan hardlopen. Wil je op de rustdagen calorieën verbranden dan kan je dit doen door een andere sport te beoefenen, zwemmen bijvoorbeeld.

Sport #2: fietsen

Fietsen is een zeer geschikte sport voor het verbranden van calorieën. Deze sport is zo geschikt omdat je het lang kunt volhouden. Wordt je moe dan kom je altijd wel thuis door het gewoon wat rustiger aan te doen. Deze sport is voor de meeste mensen ook laagdrempelig om mee te beginnen. De meeste mensen hebben wel een fiets en je kunt beginnen op je gewone fiets. Vindt je het fietsen leuk dan kan je op een gegeven moment opstappen op een racefiets of mountainbike en het wat serieuzer gaan aanpakken. Bij het fietsen heb je vooral te maken met de luchtweerstand. Hoe sneller je fiets hoe meer kracht het kost om de luchtweerstand te overwinnen. Wil je 30 m/h fietsen dan kost je dit ongeveer 800 kcal per uur. Voor 25 km/h is dit 600 kcal en voor 20 km/h is dit 500 kcal per uur.

Sport #3: zwemmen

Zwemmen is een sport die geschikt is voor mensen die blessuregevoelig zijn. Bij het zwemmen hoeft je lichaam geen schokken te absorberen, zoals bij het hardlopen, waardoor de kans op blessures erg klein is. Zwemmen kun je in open water doen of in het zwembad. Moet je nog aan je conditie werken dan is het verstandig om dit in het zwembad te doen. Met zwemmen kan je 600 kcal tot 700 kcal per uur verbranden als je stevig door zwemt. Doe je het rustig aan dan kan je toch ook al zo’n 300 kcal per uur verbranden.