De 6e voetbaldag van het WK leverde weer enkele mooie en spannende wedstrijden op, waaronder het iet wat tegenvallende duel van Oranje tegen Ecuador (1-1) wat ervoor zorgde dat gastland Qatar definitief is uitgeschakeld na hun 1-3-nederlaag tegen Senegal. Dankzij de 0-2-overwinning van Iran op Wales moet de Verenigde Staten dinsdag van hen winnen, aangezien Team USA niet verder kwam dan een gelijkspel (0-0, de 5e (!) keer alweer!) tegen Engeland. Wat viel verder nog meer op?


Check hier de top 5 van de meest opvallende momenten van dag 6 van het wereldkampioenschap in Qatar!

1e rode kaart en schorsingen

Wales-keeper Wayne Hennessey ontving tegen Iran de 1e rode prent van het eindtoernooi. De Nottingham Forest-sluitpost moest in de 86ste minuut bij een 0-0-tussenstand inrukken na deze onbezonnen actie. Overigens pakte Feyenoorder Alireza Jahanbakhsh in de extra tijd, nog voor de doelpuntenshow, zijn 2e gele kaart van het toernooi. Hierdoor is hij geschorst voor hét bepalende duel van dinsdag (20.00 uur aftrap) tegen de Verenigde Staten. Ook Ecuadoraan Jhegson Méndez mist het afsluitende groepsduel.

Van Basten over Van Dijk

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk oogde niet helemaal lekker bij de gelijkmaker van de Zuid-Amerikanen: de Liverpool-stopper had volgens critici korter mogen staan op de 1e poging, die Andries Noppert nog redde. In de NOS-studio verweet oud-bondscoach Marco van Basten Van Dijk onder meer van nalatigheid in zijn leiderschap als aanvoerder. “Hij doet niet veel in het veld en is niet zelfkritisch“, zei Van Basten nadat Van Dijk op zijn woorden reageerde.

Dubbele primeur voor Qatar

Het WK-gastland speelde vrijdag tegen Senegal de 2e groepswedstrijd en een overwinning was nodig om zicht te houden op de knockout-fase. Hoewel Mohammed Muntari de spanning terug in de wedstrijd bracht, verloren de Qatari alsnog en betekende de eindstand bij Oranje – Ecuador uiteindelijk hun sportieve end.

Foden foetsie
Engeland en de Verenigde Staten streden voor wat zij waard waren, maar kwamen op een poeier van Christian Pulisic op de lat en wat andere luttele momenten na nauwelijks voor elkaars goal. Het Engelse publiek smeekte bondscoach Gareth Southgate dan ook om het inbrengen van creatieveling Phil Foden, maar de Manchester City-buitenspeler bleef – in tegenstelling tot praktisch alle andere spelmakers – op de reservebank.

Zie ook:Football vs Soccer! Amerikanen worden ‘crazy’ na poging van Pulisic op de lat

‘Ecuador ging ervoor’

We zouden het bijna vergeten, maar het had weinig gescheeld of het Nederlands elftal ging vrijdagavond ‘gewoon’ het schip in tegen de ontketende Ecuadoranen. Daar waar enkel Noppert en verdediger Nathan Aké enigszins overtuigden, viel de rest door de mand. Daarbij leek Pervis Estupiñán de Zuid-Amerikanen voor rust al op 1-1 te hebben geholpen, maar doordat ploeggenoot Jackson Porozo hinderlijk buitenspel stond ging dát feestje niet door. Hollandse nuchterheid, toch? We kwamen gewoon goed weg, niets meer of minder.