Het WK zit erop voor het Nederlands elftal. Na 20 dagen neemt de ploeg van bondscoach Louis van Gaal afscheid van Qatar. Opnieuw een verloren penaltyreeks tegen Argentinië deed Oranje de das om. Kroatië daarentegen, zij blijken echte strafschoppenbazen. En er werd een recordaantal keer geel gegeven op een WK. Dat en meer in de top-5 opvallendste momenten van vrijdag 9 december.


1. Nieuw penaltytrauma Oranje: Nederland uitgeschakeld door Argentinië
Louis van Gaal had er met zijn team nog zo hard op getraind, op die strafschoppen. Maar een waanzinnige comeback (0-2 achter) kon tegen Argentinië net niet worden voltooid. De 2-2 van Wout Weghorst zal nooit worden vergeten, maar was nog mooier geweest als Oranje niet met 3-4 had verloren in de strafschoppenreeks.

2. Kroatië verslaat titelfavoriet Brazilië

Argentinië neemt het in de halve finale op tegen Kroatië, dat verrassend won van titelfavoriet Brazilië. De Goddelijke Kanaries speelden een ronde eerder nog Zuid-Korea ondersteboven, alleen Kroatië liet zich niet zomaar overlopen. Via penalty’s (net als tegen Japan) werd knap gewonnen.

3. Kaartenrecord

Scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz krikte zijn kaartengemiddelde dit toernooi aardig op bij Oranje tegen Argentinië. Maar liefst 17 keer gaf hij een gele kaart. En da’s een record op een WK. Daarnaast kreeg Dumfries ook nog rood.

4. Het notitieblokje van Van Gaal

Een opvallend beeld duikt op net voor de rust van Nederland-Argentinië (ruststand 0-1). Het notitieblokje van bondscoach Van Gaal slingerde rond in de dug-out en een fotograaf fotografeerde het. Uiteindelijk kwam het niet aan op Plan B, maar op Plan W(eghorst).

5. Tite stapt op na uitschakeling, Neymar twijfelt

De nederlaag in de kwartfinales is behoorlijk hard aangekomen bij Brazilië. Bondscoach Tite stapte vrijwel direct na de wedstrijd op, sterspeler Neymar twijfelt of hij nog doorgaat bij de Seleção.