Wout van Aert is zondagmiddag voor de allereerste keer in z’n carrière kampioen geworden van België. De 26-jarige coureur was na een rit over 221,3 kilometer de rapste. Van Aert versloeg in Waregem, waar de koers begon en eindigde, zijn medevluchters Edward Theuns en Remco Evenepoel.

Van Aert versloeg Theuns op het nippertje en was na afloop emotioneel. “Ik draag deze zege op aan mijn goeie vriend ‘De Smol’ (Glenn Smolderen, red), die afgelopen maand zijn ongelijke strijd tegen botkanker heeft verloren, amper 26 jaar”, sprak Van Aert tegenover Sporza. “Ik heb veel aan hem gedacht. Ik heb hard moeten werken om hier te geraken, maar hij heeft mij kracht gegeven.”

“Ik zat er eigenlijk al 3 weken mee in mijn hoofd om deze koers voor hem te winnen, al heb ik dat tegen niemand gezegd. Het zag ernaar uit dat ik de benen niet had om dat te doen, maar blijkbaar heeft hij mij extra kracht gegeven.”

Ronde van Frankrijk

Door zijn zege begint de renner van Jumbo-Visma volgende week zaterdag in de Belgische trui aan de Tour de France. Hij is net op tijd hersteld van een operatie aan zijn blindendarm. “Dit geeft in ieder geval veel vertrouwen”, aldus de man die vorig jaar 2 etappes won. 

“Heel wat renners kwamen vragen of ik de voorbije weken geen zand in de ogen had gestrooid, maar ik stond hier echt met twijfels aan de start. Ik hoop dat ik mijn trui kan laten zien in de Tour. Het is een van de mooiste van het peloton.”