Wielrenner Taco van der Hoorn debuteert aanstaande vrijdag in het Deense Kopenhagen in de Tour de France. De 28-jarige renner van Intermarché-Wanty Gobert watertandt van een ritwinst, maar weet dat dat lastig wordt. Tóch wil hij verrassen.


“De Tour is toch net wat grootser dan de Giro”, zei Van der Hoorn tegen onder meer AD op het persmoment van woensdag. Hij won in juni de Brussels Cycling Classic na een vroege vlucht. Vorig jaar won hij rit 3 in de Giro d’Italia, bij zijn debuut in een grote ronde.

Aard van het beestje, aldus Van der Hoorn. “Ik ben een aanvaller, dat ga ik nu niet plots veranderen”, grapte hij. “Maar let wel… de ploeg heeft hier verschillende doelen.” Met de Noor Alexander Kristoff wil het team dagsuccessen behalen, de Zuid-Afrikaan Louis Meintjes gaat voor een goed eindresultaat in het klassement.

Eigen kansen?

“Uiteraard zal ik proberen om mijn steentje bij te dragen voor Alex, en ook voor Louis wil ik mijn deel van het werk doen, maar verwacht niet dat ik hem nog op de laatste col zal bijstaan”, zei hij volgens het medium met een nieuwe grijns. “Ik ben geen klimmer, ik hoop gewoon dat ik hem dan kan helpen op de 1e klim van de dag.”

Tussen die doelstellingen door aast hij op ritwinst. “Ik ga het zeker proberen, al weet ik dat de kans klein is dat het me ook lukt. Aan de andere kant: die kans was ook klein in de Giro en daar pakte ik toch mijn ritje mee. Wie niet waagt, wint ook niet. De kans dat ik geen rit win is groter dan dat ik er wel 1 win, maar ik ga er hoe dan ook voor knokken.”

Zenuwen

Van der Hoorn ging onder meer op hoogtestage in Andorra en voelt zich goed. Voor hem gaat dan ook een jongensdroom in vervulling. “Dit is heel speciaal. Ik weet niet wat ik hier mag verwachten en ik hoop eigenlijk wel dat ik er ergens onderweg ook wel een beetje van kan genieten. En ja, ik ben wel wat nerveus, toch iets meer dan voor bijvoorbeeld de Ronde van België.”