Caleb Ewan vindt het idee om te sprinten in zogenaamde sprintvakken, dat werd geopperd door onder anderen Theo Bos, het ‘slechtste idee ooit’. “Sprinten is nu eenmaal gevaarlijk”, zegt de Australiër. “Dat weet elke sprinter en wielrenner als hij daarmee begint. Het zijn meestal de sprinters zélf die het gevaarlijk maken.”

Na een aantal incidenten was er de voorbije maanden veel te doen rond de veiligheid in het wielrennen, ook met betrekking tot de sprintetappes. Zo werden heel wat voorstellen gelanceerd, onder meer Bos kwam met het idee om sprintvakken te gebruiken.

‘Slechtste zaak ooit’

“Dat zou het slechtst mogelijke idee ooit zijn”, reageerde Ewan op de vraag wat hij van zulke ‘sprint lanes’ vond. “Ik hoop dat het nooit gebeurt, dat zou echt de slechtste zaak ooit zijn. Ik weet zelf niet eens hoe dat zou moeten werken. Kijk, of je nu sprint op een baan van 10 meter breed of van 3 meter, het zal altijd gevaarlijk zijn.”

Part of the job

Volgens Ewan is het ‘part of the job’. “Een Touretappe die eindigt met een sprint is meestal saai. Als je de sprint dan ook nog eens aan banden legt, wordt die sprint ook saai. Ik win de sprint in de 3e etappe van de Tour de France. Dat is toch gewoon mooi om naar te kijken, hoe ik me daar een weg baan. Als dat niet meer zou mogen, zou dat heel jammer zijn.”