Tom Dumoulin stopt na het seizoen 2022 als profwielrenner. Dat maakte de 31-jarige Dumoulin onlangs bekend, en lichtte hij woensdagavond toe in De Avondetappe.


“Ik heb er hard aan gesleurd en aan getrokken de voorbije 2 jaar”, begon Dumoulin zijn antwoord. “En toch tot de conclusie gekomen dat het ‘steeds niet lukt’. Het lukt mij niet om op mijn oude niveau te komen.”

Frustraties

Dumoulin legde uit dat zijn frustraties toenamen, wat ten koste ging van zijn liefde voor de sport. “De liefde voor koers ging een beetje naar de achtergrond. Ik train hard, werk er hard voor… dan wil je er ook wat voor terug. Ik ga op trainingskampen, doe hoogtestages, allemaal graag. Alleen wil ik er wel iets voor terug.”

En dus wordt het frustrerend, aldus Dumoulin. “Het heeft me de voorbije 2 jaar veel te weinig opgeleverd. Ik ben ooit op mijn 15e begonnen met fietsen omdat ik het leuk vond, en ben de sport een beetje ingerold.” De succesvolle renner wil niet half werk leveren.

Eerlijke Dumoulin

“Ik weet wat het is om een peloton pijn te kunnen doen, maar mijn eigen niveau is gewoon veel minder geworden.” Het is beslist niet dat Dumoulin de jongere, snellere concurrentie uit de weg gaat. Op de vraag of hij meervoudig Tourwinnaar Tadej Pogačar vreesde, was hij duidelijk. “Ik vergelijk mezelf niet met anderen. Ik vergelijk mezelf alleen met mezelf, en het niveau is niet meer wat het was.”