Peter Sagan is allesbehalve klaar met wielrennen. De 31-jarige Slowaak begint dit seizoen bij TotalEnergies aan een nieuw avontuur, maar heeft daarbij wel te kampen met een valse start.


“Ik heb niet alleen persoonlijke doelen”, aldus Sagan in een interview met L’Équipe.

Alweer corona

Onlangs testte Sagan namelijk voor de 2e keer positief op het coronavirus. De 3-voudig wereldkampioen zit op dit moment in quarantaine en moet enkele belangrijke januari-trainingen aan zich voorbij laten gaan. De start van het nieuwe wielerseizoen nadert ondertussen met rasse schreden.

Zorgen maakt Sagan zich niet, evenals dat hij weinig kan met opmerkingen dat hij bij de Franse ploeg TotalEnergies aan een soort vervroegd wielerpensioen begint. “Ik maak me niet druk om wat mensen roepen”, zegt de ambitieuze Slowaak. “Als je te veel aandacht besteedt aan wat mensen zeggen, kan dat heel destructief zijn. Ik hou me er niet mee bezig.”

Niet meer onverslaanbaar

Toch moet Sagan erkennen dat hij de laatste jaren niet meer de onverslaanbare wielergrootheid is die hij ooit was. “Het klopt dat ik in 2020 maar 1 overwinning hebt behaald, maar dat was door de pandemie een apart jaar. Daar kunnen we geen conclusies aan verbinden. Nee, als ik 1 ding wel geleerd heb van al die jaren wielrennen, is dat, wanneer je gefocust blijft, het succes vanzelf zal komen. Dat vergt natuurlijk wilskracht, maar ik weet dat ik dat heb. Als ik de ene dag niet win, probeer ik de volgende dag gewoon opnieuw.”

Idee om te stoppen in 2015

Het wielerpensioen van Sagan is dus zeker niet aanstaande. “De enige keer dat ik wilde stoppen, was in 2015, omdat ik toen knie- en heupklachten had. Ik was overtraind en had er voor de start van het seizoen geen zin meer in. Maar ik verzorgde mezelf goed en vond het juiste spoor weer. Ik won een rit in de Ronde van Californië, daarna de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix, de groene trui in de Tour, het WK…en ik ben er nu nog steeds.”