De Tour de France werd vrijdag maar weer eens opgeschrikt door een akelige valpartij. Met zo’n 65 km/u smakten een hoop renners tegen het asfalt én er zelfs over. De voltallige ploeg van DSM lag in de berm, evenals onder anderen Simon Yates (die afstapte), Stefan Küng en Tim Declercq.

Team DSM deelde later op de avond beelden van de zware crash. Mecanicien Martijn Don had flink te werken, omdat Soren Kragh Andersen, Cees Bol, Mark Donovan, Nils Eekhoff, Joris Nieuwenhuis en Casper Pedersen allemaal op de grond lagen. “Mamma Mia”, riep Don, nadat hij iedereen weer van een fiets had voorzien.

Onverantwoord

Bol had door zijn valpartij niet meer de benen om mee te sprinten voor de eindzege, die wederom ging naar Mark Cavendish. “We rijden in een afdaling met hoge snelheid en uit het niets ligt de hele weg vol met gravel. Het hele gedeelte aan de rechterkant van het peloton schoof de berm in. Daar kon niemand van de renners wat aan doen”, sprak hij tegenover het AD.

Bol vond dat de ASO (organisatie van de Tour) hun renners had moeten beschermen. “Ik lag erbij en mijn fiets lag 5 meter verderop, dus ik heb daar vrij lang gestaan, Gelukkig valt mijn schouder mee en ik hoop dat het bij iedereen meevalt, want ik heb renners gezien die er slechter bij lagen”, aldus de sprinter van Team DSM.