De Nederlandse waterpolosters zijn er niet in geslaagd om de finale van het WK te bereiken. In Budapest was Hongarije net iets sterker met 13-12 (2-3 4-3 5-4 2-2). Nederland gaat nu spelen voor het brons.


Vlak voor het einde miste Oranje enkele grote kansen. Omdat ook de laatste 2 Nederlandse schoten misgingen lopen de waterpolovrouwen de WK-finale mis.

Gewaagd aan elkaar

Nederland en Hongarije troffen elkaar geregeld op een WK, met cijfers (4 zeges, 1 gelijkspel en 5 nederlagen voor de Nederlandse vrouwen) die behoorlijk in balans zijn. Met de tribunes vol luidruchtige Hongaren speelde Oranje dit keer echter in het hol van de leeuw.

6-6 rusten

Nederland, voor het eerst op een groot toernooi uitkomend onder bondscoach Evangelos Doudesis, nam in het 1e kwart het initiatief door telkens als eerste te scoren: 3-2 via Iris Wolves, Vivian Sevenich en Nina ten Broek. Hongarije nam het in het 2e kwart over, maar door 2 doelpunten van Simone van de Kraats bleef Nederland wel bij en pakte via Brigitte Sleeking opnieuw de leiding. Maar de 6-6 bij rust was een goede afspiegeling van de krachtverhoudingen.

Hongaren versnellen

Hongarije ging na de onderbreking in een versnelling hoger spelen, maar via 2 goals van Bente Rogge en via goals van Ten Broek en Van de Kraats klampte de ploeg van Doudesis wel aan en werd de 3e periode met 10-11 overleefd. De Hongaren dekten topscorer Lola Moolhuijzen op links goed af, maar op rechts kon Van de Kraats daardoor wel haar 4e en 5e van de avond maken: 12-12 met nog 4 minuten op de klok. Alleen Hongarije wist echter nóg een keer te scoren: 12-13.

Geen 2e wereldtitel

Geen kans meer dus voor Oranje op een tweede wereldtitel na 1991. Nederland speelt zaterdagmiddag in het buitenbad op het Donau-eiland in Boedapest om het brons tegen Italië, dat in de andere halve finale met 6-14 kansloos was tegen de Verenigde Staten. Team USA is de wereldkampioen van 2015, 2017 en 2019 en liefst 22 WK-wedstrijden op rij ongeslagen.