De Nederlandse waterpolosters zijn bij de Olympische Spelen ingedeeld in een groep met Australië, Zuid-Afrika, Spanje en Canada. Dat is het resultaat van de loting die zondag in Rotterdam na het olympisch kwalificatietoernooi voor de mannen plaatsvond. De mannen slaagden er niet in daar een ticket voor de Spelen van Tokio te veroveren.

De waterpolosters onder leiding van coach Arno Havenga hadden zich al in januari verzekerd van deelname. Oranje ontloopt in ieder geval wereldkampioen Verenigde Staten, dat in groep B belandde. “Aan de ene kant gunstig, we willen graag als eerste eindigen in de groep. Maar aan de andere kant betekent dat ook dat we ze ergens voor de finale in de kruiswedstrijden kunnen treffen”, reageerde Havenga, die Spanje als favoriet ziet voor de poulezege in groep A. “Zij zijn de nummer 2 van het laatste WK en de Europees kampioen van vorig jaar. Ook Australië is een sterke ploeg, Canada zit er een beetje tegenaan.”

23 juli

Nederland ontloopt in de groep ook toplanden als Hongarije en Rusland. De Olympische Spelen beginnen op 23 juli. Nederland werd in 2008 in Peking olympisch kampioen en ontbrak de 2 daaropvolgende keren. Zowel in 2012 als in 2016 ging de titel naar de Verenigde Staten.