De Engelse Lionesses bleken vrijdagavond in Leeds gevaarlijker, agressiever en hongeriger te zijn dan de Oranje Leeuwinnen. Nederland kwam nog wel op 0-1 via een kopgoal van Lieke Martens, maar Engeland liep Nederland daarna onder de voet. Het werd een pijnlijke 5-1-nederlaag.

Het voelt aan als “terug bij af” voor Oranje, dat de laatste jaren de voetbalwereld bestormde, het EK won in 2017 en 2e werd bij het WK. Het is de grootste nederlaag sinds 2011.

EK 2022

In de 1e helft hielden de landen elkaar qua spel en score in evenwicht. Het was bij rust 1-1. Na rust kantelde de friendly totaal. Het was chaos troef bij Oranje: Spitse die een strafschop miste, vrijwel direct gevolgd door Beth Mead die Engeland naar 2-1 bracht, Van Veenendaal met nog een misser en de 3-1…

Met het EK 2022 in juli op komst onderstreept deze wedstrijd dat Oranje bepaald niet als favoriet afreist naar Engeland. Het gastland wel: onder leiding van Sarina Wiegman is Engeland 13 keer op rij ongeslagen.