WTF! Dat is Engels voor wajooo wat is hier gebeurd!? Het Engeland van Sarina Wiegman heeft even ongekend hard uitgehaald tegen het op papier sterke Noorwegen. Houd je hart even vast want de uitslag van deze ‘topper’ op het EK vrouwenvoetbal eindigde in 8-0. Engeland is uiteraard met deze score en de eerdere winst op Oostenrijk door naar de kwartfinales.


Sterspeelsters Ellen White en Beth Mead blonken uit in het ijzersterke ensemble van Wiegman. White scoorde 2 keer. Mead, die ook al scoorde tegen Oostenrijk (1-0), maakte een hattrick en was ook nog belangrijk met een assist. En zo waren er nog meer toppers bij Engeland, want dat team loopt als een machine.

Wiegman op weg naar herhaling van kunstje?

Wiegmans machine. Want na 2017 toen de Nederlandse coach de Oranje Leeuwinnen naar de EK-titel in eigen land hielp lijkt het steeds duidelijker te worden dat ze dit kunstje gaat herhalen met Engeland. Wat een team en wat een wedstrijd. Nooit eerder won een land met zulke grote cijfers op een EK. En dat in een uitverkocht stadion van Brighton & Hove Albion (28.847 toeschouwers). De Engelse fans werden helemaal crazy, maar of deze score in een topper nou goede reclame is voor het vrouwenvoetbal? Dat is de grote vraag.Wiegman feliciteert doelpuntenmaakster en voorgeefster Hemp

Furieuze start tegen toch niet misselijke tegenstander

De 11 vrouwen van Wiegman gingen in ieder geval furieus van start tegen de radeloze Noren. Noorwegen is (of misschien beter gezegd was) een topland. Het Scandinavische land werd 1 keer wereldkampioen, 1 keer Olympisch kampioen en 2 keer Europees kampioen. Ook waren er 1 verloren WK-finale en 4 verloren EK-finales. Toch werd Noorwegen in de 1e helft helemaal dolgespeeld door de Lionesses (De Engelse vertaling van Leeuwinnen).

Duitse scheids helpt Engeland op weg

Engeland werd nog wel op weg geholpen door de Duitse scheidsrechter Riem Hussein en de VAR. Hussein wees naar de stip nadat Ellen White als een stervende zwaan naar de grond duikelde. Duidelijk een schwalbe, maar ze werd wel heel licht getoucheerd. Genoeg voor Hussein en de VAR om een penalty te geven. Georgia Stanway joeg de bal de kruising in.Stanway in extase na haar heerlijke pingel

Buitenspel? Ben je gek!

Drie minuten later was de wedstrijd eigenlijk al beslist met een intikker op 1 meter van Lauren Hemp. Engeland combineerde tot aan de achterlijn en drong de verdediging van Noorwegen zo ver terug dat buitenspel onmogelijk werd. De VAR-check voor offside was dan ook zwaar overdreven.

Ervaren White mag scoren

White mocht na een klein half uur zelf juichen. De 33-jarige spits schreeuwde het nadat ze de bal van een Noorse had afgepakt en 1-op-1 met de zielige goalie Guro Pettersen geen fout maakte.White doet gebaar van haar idool Modeste na

Mead-time

Daarna was het de beurt aan de andere sterspeelster van Engeland, Beth Mead. De Arsenal-aanvalster kopte eerst een strakke voorzet van Hemp hard binnen en soleerde even later door de hele Noorse verdediging heen.

Wat een ruststand!

Vlak voor rust maakte ook White haar 2e en zorgde zo voor de grootste ruststand ooit op een EK. De vorige grootste ruststand was die van Frankrijk tegen Italië op dit EK in Engeland. Toen stond het 5-0 voor de Fransen.

Slechte reclame

Het is inderdaad niet echt goede reclame voor het vrouwenvoetbal. Toppers als Duitsland-Denemarken (4-0) en Frankrijk-Italië (5-1) eindigden eenzijdig. Engeland-Noorwegen was even de overtreffende trap.

Wiegman wisselt sterspeelsters

Want na rust wisselde Wiegman volop en kregen ook de gretige reserve Lionesses de kans om te shinen. Het ging allemaal wel wat rustiger en de dubbele cijfers bleven uit.Engeland kan blijven juichen

Sub Russo zorgt voor recordscore

Alessia Russo scoorde nog in de 66e minuut. De invalster (zij verving White), spelende bij Manchester United, zorgde er zo wel voor dat Engeland de grootste score boekte op een EK ooit. De vorige recordscore stond ook op naam van de Lionesses. In 2017 (Toen Wiegman met Oranje in Nederland de Europese titel greep) haalde Engeland met 6-0 uit in een groepswedstrijd tegen Schotland.

Mead maakt hattrick

Daar bleef het niet bij. Mead stond er van alle sterspeelsters nog wel in en dus wilde ze wel even haar hattrick voltooien. De Noorse verdediging reageerde weer eens halfbakken en dan staat Mead altijd wel goed om in te tikken.De fans kregen lamme armen van het omhooghouden van de goalbordjesMead schreeuwt het uit na weer een goal. De aanvalster van Arsenal was de absolute vrouw van de wedstrijd