Bondscoach Andries Jonker is in zijn nopjes na de zwaarbevochten overwinning op IJsland. De overwinning was cruciaal voor directe plaatsing voor het WK. Dat het dan in de climax lukte stemt Jonker tevreden: “Dit team wilde zo graag naar het WK”, blikt hij terug.


Na de ongekend spannende wedstrijd tegen IJsland, was het een voorzet van Esmee Brugts die de bevrijdende 1-0 erin liet vliegen. Jonker is daar blij mee: “Je krijgt zoveel kansen en je denkt: dit moet lukken. Maar er werd ook zoveel gemist dat je denkt: dan maar play-offs”, klinkt het uit de mond van de bondscoach. “Je kan niet meer kansen creëren dan dat we vanavond gedaan hebben”, vervolgt hij nog.

Trots op inzet

Hij is vooral ook blij met de inzet van het team, die hebben gestreden tot het einde: “Dit team wilde zo graag naar het WK, er zit zoveel potentie in. Die meiden hebben mij en zichzelf overtuigd met deze wedstrijd”, complimenteert hij de Oranje Leeuwinnen. “We kunnen het, dat is nu duidelijk. We weten waar we aan toe zijn, dat is fijn.”

Reactie van de Leeuwinnen

Vivianne Miedema was verbaasd over de uitslag: “Normaal win je gewoon met 6-0. We hebben 4-5 keer op de lat of paal geschoten, dat is bizar. Het WK is aan de andere kant van de wereld, ik denk dat het erg mooi gaat worden.” Er was wat discussie of Stefanie van der Gragt de bal nou het laatste zetje gaf, maar het deerde haarzelf allerminst: “Het maakt me ook niet zoveel uit eigenlijk, we gaan naar het WK en dat is wat telde. Geweldig, dik verdiend.”