België heeft geschiedenis geschreven op het EK vrouwenvoetbal 2022! De ploeg is kwartfinalist na een spannende zege in de beslissing van de groepsfase op Italië: 1-0!


In het Academy Stadium in Manchester moesten de aanwezigen tot na rust wachten op de 1e treffer, maar die viel aan de kant van The Red Flames: middenveldster Tiny De Caigny schoof de bal knap met links in de rechterbenedenhoek. Daarna moest Italië vechten voor de laatste kans en dus kwam de ploeg van bondscoach Milena Bertolini uit haar schulp.

Flames in vuur en vlam

Italië werd het meest gevaarlijk via Cristiana Girelli. De Juventus-ster trof de lat én schot kort na de openingsgoal van De Caigny naast. Toen Girelli later in de 2e helft gewisseld werd voor Daniela Sabatino, gunde zij coach Bertolini geen blik waardig bij haar gang naar de reservebank.

Aan de andere kant hielden de vrouwen onder leiding van coach Ives Serneels stand en toen ook invalster en goalgetter Valentina Giacinti niks meer kon uitrichten, barstte het Belgische feest los. België debuteerde 5 jaar geleden op het eindtoernooi in Nederland op een EK. Italië eindigde uiteindelijk als laatste in de poule.

Frankrijk soeverein

Frankrijk was in Rotherham op dezelfde avond een lange tijd op weg de volle mep te pakken tegen IJsland. Op aangeven van Clara Matéo zorgde Melvine Malard voor de uiteindelijk enige goal van de wedstrijd. Later zag Malard een treffer van zowel haar als middenveldster Grace Geyoro afgekeurd worden.

Diep, maar dan ook echt diep in extra tijd kwam IJsland langszij. Dagný Brynjarsdóttir benutte een strafschop, waardoor niet zij maar Italië roemloos richting huis gaan.