De finale op het EK vrouwenvoetbal 2022 is bekend: op 31 juli speelt de Engelse ploeg onder leiding van bondscoach Sarina Wiegman tegen het ‘grote’ Duitsland. De finale op Wembley moet nog gespeeld worden, maar is voor Wiegman nu al historisch te noemen.


Lees ook:Doelpuntenmachine Alexandra Popp kopt Duitsland naar EK-finale tegen Engeland

De aftrap van de finale in dé voetbaltempel van Europa is om 18.00 uur. Voor Wiegman is het haar 2e EK-finale op een rij. In 2017 won zij met de Oranje Leeuwinnen het EK in de Grolsch Veste door in de finale Denemarken te verslaan (4-2).

It’s coming home

De missie van Wiegman aan de overkant van het kanaal was vanaf dag 1 duidelijk. ‘Bring the cup home’, en met nog 1 wedstrijd te gaan is die kans groter dan ooit. Haar ploeg verkeert al weken in topvorm. Na groepszeges op Oostenrijk (1-0), Noorwegen (8-0) en Noord-Ierland (5-0), volgde de kwartfinale tegen Spanje (2-1-zege).

De finale werd behaald na een klinkende 4-0-zege op Zweden. Met alle gewonnen wedstrijden van het EK 2017 daarbij opgeteld, heeft Wiegman al haar 11 EK-wedstrijden als coach weten te winnen. Duitsland daarentegen is 8-voudig Europees kampioen en verloor nog nooit een gespeelde EK-finale. Wie verliest zondag het 100 %-record: Wiegman, of Die Mannschaft?

Lees ook:Dit zijn de duizelingwekkende statistieken van de Lionesses onder Sarina Wiegman