In Engeland kunnen ze niet gewoon blij zijn dat de Engelse vrouwen de EK-finale hebben bereikt. Zondag kunnen ze tegen Duitsland Europees kampioen worden. Nee, er is gezeik over de bijnaam van de Engelse vrouwenploeg: Lionesses. Leeuwinnen dus. Dat is volgens velen seksistisch. Zij willen dat het verandert in Lions.


Onder meer op BBC Radio 4 werd er een debat gevoerd over de nickname. En ook in de kranten worden er nogal wat woorden aan gewijd. De kern van de kwestie is dit: in deze tijden van inclusief denken is het niet meer nodig om voor vrouwen aparte woorden te bedenken. Dus een voetballende vrouw is geen voetbalster, maar een voetballer. Een vliegende vrouw is geen pilote, maar een piloot. Enzovoort.

Leeuw/in

Trek je dat door, dan is een Leeuwin geen Leeuwin meer, maar een Leeuw. Toch zijn er ook prominente Engelse mensen die Lionesses een prima woord vinden. Nadine Dorries, secretaris van cultuur, zegt bijvoorbeeld dat het onzin is om de bijnaam te willen veranderen.

“Ze zijn onze Leeuwinnen. Ik hou van alles waar dat woord voor staat”, tekent Daily Star op. “De leeuwen zijn de luiaards. Zij liggen de hele dag in de zon. De leeuwinnen jagen op voedsel. Zij letten op de welpjes. Ik ga de Leeuwinnen echt niet Leeuwen noemen.”

Piers Morgan

Ook tv-bekendheid Piers Morgan doet niet mee aan de woke-revolutie. “De campagne om onze machtige voetbalvrouwen Lions te noemen, omdat Lionesses seksistisch zou zijn, is behoorlijk zielig. Kap er gewoon mee, woke wappies die altijd maar moeten zeiken over gender.”

Sarina Wiegman

Verwarrend wel voor Engeland-bondscoach Sarina Wiegman, die eerst de bondscoach was van Nederland, oftewel de Oranje Leeuwinnen. Als zij gaat zeggen dat ze Lions beter vindt, dan zegt ze dus eigenlijk ook dat Nederland de Oranje Leeuwen moet heten.