De EK-droom van Engeland-bondscoach Sarina Wiegman en consorten is nog niet voorbij! Nog niet, want woensdagavond had de ploeg in Brighton in de kwartfinale moeite met Spanje. In de verlenging maakte Georgia Stanway de verlossende goal: 2-1!


In een wedstrijd die na rust pas écht op gang kwam, was Engeland vooral in het 1e bedrijf geen schim van de doelpuntenmachine die het zich dit EK toonde. De ploeg werd amper gevaarlijk voor het vijandelijke doel en gaf Spanje-keepster Sandra Paños nauwelijks iets te doen.

Aan de andere kant zocht Spanje na de pauze brutaal de aanval. Invalster Althenea del Castillo bezorgde de Engelse-defensie gelijk naar haar entree fikse hoofdpijnen met enkele goede rushes. Eén van haar acties leidde tot de treffer: de Real Madrid-buitenspeelster bediende club- en teamgenoot Esther Gonzalez en die liet keepster Mary Earps kansloos.

Sorry-na wisselt Mead

Engeland wist dat het gewaarschuwd was en keek naar coach Wiegman. Zij kreeg het Am(erican) Ex(press Community) Stadium stil door publiekslieveling Beth Mead te wisselen voor Chloe Kelly. Kort daarna verlieten ook Ellen White en Frank Kirby het veld voor Alessia Russo en Ella Toone. Uitgerekend die laatste bracht in de 84ste minuut de hoop terug.

Daar waar Engeland in een minuten durend wanhoopsoffensief de bal voor het Spaanse doel pompte, belandde de bal na professioneel beulwerk van Russo voor de voeten van Toone. De Manchester United-aanvalster was de Spaanse verdedigsters te slim af voor 1-1. Spanje beklaagde zich nadien bij arbiter Stéphanie Frappart over vermeend duwen van Russo op Irene Paredes, waarbij wisselkeepster Misa Rodrigues nog geel kreeg vanwege gemekker, maar de goal stond. Ook werd er verlengd.

‘The Stan-way’

In de toegevoegde tijd lag het momentum weer bij Engeland en moest de ploeg van Jorge Vilda aan de bak. Spanje probeerde via Del Castillo gevaarlijk te worden, maar duidelijk was dat Spanje over moest op plan B. Dat was helemaal nadat Stanway Engeland in veilige haven had geschoten. De kersverse middenveldster van Bayern München liet Paños kansloos met een fraai schot van afstand.

In de slotfase van de verlenging was er van tactiek al lang geen sprake meer bij Spanje. Het doel van Earps werd bestookt en moest eveneens opletten dat het zelf niet té veel ruimte weggaf. Ondanks een ultiem slotoffensief – met keepster Paños bij de corner mee naar voren – zegevierden niet de Spanjaarden maar de Engelsen aan de eigen zuidkust.