Nederland speelt zaterdag op het EK vrouwenvoetbal in Rotherham de kwartfinale tegen Frankrijk. Bij het EK-debuut van de Leeuwinnen, in 2009 in Finland, werden de Fransen in dézelfde ronde na penalty’s verslagen. Er is volop hoop voor Oranje, terwijl Frankrijk hoopt af te rekenen met een kwartfinale-syndroom.


Frankrijk geldt als outsider op de EK-eindzege. De ploeg van de door eerder gemaakte keuzes niet onomstreden bondscoach Corinne Deacon maakt een frisse indruk en droomt stilletjes van een EK-titel. Bij de vorige 6 grote toernooien strandde Frankrijk in de kwartfinale.

Kwartfinale-vloek van Frankrijk

Bij de Olympische Spelen van 2016, het WK 2015 én 2019 en op de laatste 3 (!) EK’s (2009 dus, 2013 en 2017) slaagde Frankrijk er niet in om tot de halve finale te geraken. Zonder superspits Marie-Antoinette Katoto, die geblesseerd raakte aan haar knie, is het nog maar de vraag hoe veel er over is van de Franse stootkracht.

Frankrijk eindigde bovenaan in Groep D en barst ondanks het ontbreken van Katoto (32 interlands, 26 goals) van het zelfvertrouwen. Middenveldster Sherida Spitse (32, zie foto) was er in 2009 ook al bij en is daarmee de onvervalste laatste Mohikaan binnen de Oranje-selectie. De veteraan was er in Finland als 19-jarig broekie ook al bij, toen Nederland verrassend de halve finale haalde (lees verder na de video!).

Balans vs La France

Sinds ‘2009’ speelden Oranje en Frankrijk 8 keer tegen elkaar. Frankrijk won 4 maal, Nederland 1 keer. 3 keer eindigde het affich in een gelijkspel. Bij het vorige duel, op het Tournoi de France van afgelopen februari, versloegen Les Bleus ónze driekleur nog met duidelijke cijfers (3-1, 2 goals Katoto).

Allemaal kanshebbers

In 2009 volgde na Frankrijk het toen ook als outsider opererende Engeland in de halve finale. Die pot ging verloren (2-1), waarna Engeland in Helsinki met 6-2 (!) van het destijds oppermachtige Duitsland won.

Duitsland daarentegen is al zeker van een plek in de halve finale. Zij wonnen donderdag hun kwartfinale van Oostenrijk na treffers van Lina Magull en Alexandra Popp.