De Oranje Leeuwinnen zijn de WK-kwalificatie begonnen met een 1-1 gelijkspel tegen Tsjechië. Onder de debuterende bondscoach Mark Parsons maakte Vivianne Miedema in de slotfase de gelijkmaker.

Dinsdag speelt Oranje in en tegen IJsland de volgende kwalificatiepot voor het WK.

Veel meer kansen, tóch gelijk

In de 1e helft kon een matig Nederland weinig creëren tegen de Tsjechen. In de 2e helft ging dat beter, maar toen had Andrea Staskova al de 0-1 gemaakt. De Oranje Leeuwinnen drongen daarna steeds meer aan en in de 83e minuut maakte Miedema de 1-1. Er waren zelfs nog kansen op de 3 punten, maar de bal belandde onder andere een keer op de paal na een schot van een Oranje Leeuwin. Daarvoor bleef het in Groningen bij 1-1.

De andere wedstrijd in de groep van Oranje ging tussen Wit-Rusland en Cyprus. Wit-Rusland won met 4-1. IJsland kwam vrijdag niet in actie.