Voor Orkun Kökcü is het woensdag een speciale dag. De in Haarlem geboren Feyenoorder voetbalt dan met Turkije tegen het Nederlands elftal. Daags voor het treffen geeft de middenvelder aan dat hij zin heeft in de ontmoeting. “We kunnen nu gelijk een signaal afgeven”, zei Kökcü tegenover het AD.

“Nederland en Noorwegen zijn sterke landen, maar het is ook weer geen heel ongunstige loting. We hadden het ook slechter kunnen treffen.”

Bewuste keuze voor Turkije

De 20-jarige Kökcü doorliep alle jeugdelftallen van het Nederlands elftal, maar koos 1,5 jaar geleden bewust voor Turkije. “Ik heb als kleine jongen altijd met veel bewondering naar het Turkse voetbal gekeken. Ik was 7 jaar toen Turkije bij het EK van 2008 strandde in de halve finale tegen Duitsland. De verhalen over de 3e plaats op het WK van 2002 ken ik natuurlijk ook. Turken zijn trotse mensen”, aldus Kökcü.

“In de omgeving van Kökcü gaat het nu niet veel meer over de keuze die hij in juli 2019 maakte. “Familie en vrienden zijn trots op me. Dat zouden ze ook zijn geweest als ik voor Nederland had gekozen.”