AZ moest na een roerige week, met het ontslag van trainer Arne Slot, ook nog afscheid nemen van de Europa League. Pascal Jansen, die het roer van Slot overnam, zag dat zijn ploeg in de cruciale wedstrijd tegen Rijeka wel mogelijkheden kreeg. ,,Dit is hard en vervelend. Het mocht niet zo zijn.”

AZ moest winnen van en bij Rijeka om zeker te zijn van Europese overwintering. Maar in de slotfase ging het helemaal mis: Jesper Karlsson kreeg direct rood, in de andere groepswedstrijd maakte Real Sociedad gelijk tegen Napoli en vervolgens incasseerde de Alkmaarders ook nog de 2-1.

Trekker overhalen

Een vervelende avond dus voor Jansen en zijn ploeg. ,,Het was een wedstrijd die moeizaam is verlopen. We hebben te weinig afgedwongen”, keek de trainer terug op het duel. ,,In de eerste helft vergeten we de trekker over te halen. De eerste helft was nog redelijk, maar niet meer dan dat. Het tempo had hoger gemogen, al moet je wel geduldig blijven tegen een ploeg die gevaarlijk is op de counter.”

‘Te bizar voor woorden’

Het wegsturen van Karlsson was voor Jansen een pijnlijk moment. ,,De rode kaart is uitermate vervelend. We moeten echter zorgen dat we uit dit soort situaties blijven. Het is niet alleen deze wedstrijd, het is alweer de 6de rode kaart die we oplopen. Dat is te bizar voor woorden. We hebben elf man gewoon heel hard nodig.” 

Dat het ontslag van Slot en de commotie die daarover ontstond, niet heeft geholpen in de jacht op Europese overwintering, bevestigt Jansen ,,Het is moeilijk te ontkennen dat het niets met je doet. Maar zoiets gaat buiten onze macht, daar moeten wij mee dealen. Dan moet je antwoorden op het veld en dat hebben we nagelaten.”