Anthony Joshua en Oleksandr Usyk stapten zaterdagavond in de ring van het Tottenham Hotspur-stadion in Londen. De inzet: de wereldtitel zwaargewicht bij de bonden WBA (Super), IBO, IBF en WB. En die ging naar Usyk op basis van een unaniem jurybesluit.

Voor Joshua waren de omstandigheden bijna ideaal: een thuisgevecht tegen een man die pas aan zijn 3e gevecht ooit als zwaargewicht begon. Maar Usyk past zich heel snel aan, zo bleek. De Oekraïner was in de persmomenten de meer charismatische van de 2 en ging in het hol van de leeuw overtuigend van start.

Southpaw

Usyk is linkshandig en voor ‘AJ’ was het lastig om zich daar op voor te bereiden: zogeheten ‘southpaws’ zijn ook in de bokswereld een uitzondering. Usyk maakte zijn bijnaam ‘the Cat’ waar door lichtvoetig te dartelen en slim op een kansje te loeren. Joshua bleef min of meer in het midden van het canvas staan en moest mee tollen met de duizelende Usyk.

AJ

Halverwege de ’bout’ kwam AJ sterk opzetten, terwijl in ronde 7 Usyk juist met zijn rechter flink kon uithalen, waarna de Brit een flinke stap achteruit moest doen. Het werd spannender en spannender, nu de vermoeidheid ook mee ging tellen, en de kans op die ene verwoestende en beslissende klap toenam.

Slotrondes

Usyk begon aan ronde 10 zoals hij begon aan ronde 1: nog steeds fris en beweeglijk, terwijl Joshua net iets te langzaam was in zijn bewegingsritme om the Cat te verrassen. Een kat-en-muisspel, daar had het zeker wat van weg. Het oog van Joshua begon na alle treffers van Usyk op te zwellen en moest worden behandeld.

In de voorlaatste ronde kwam Usyk weer door met een rappe combinatie. Daarmee doorbrak hij het momentum, dat toch wat meer bij AJ begon te liggen. De voormalig cruiserkampioen verstopte zich ook in de slotronde niet. Joshua begreep dat-ie nu alles uit de kast moest halen in die laatste 3 minuten. Maar hij oogde moe, was machteloos en Usyk ratelde met zijn vuistjes alsof hij oefende tegen de boksbal.

Touwen

De match eindigde met Joshua die in de touwen hing. Usyk had hem simpelweg in het nauw gedreven. De jury had maar 1 keus: de nieuwe wereldkampioen is Oleksandr Usyk !