De Nations League van 2020 komt dinsdag en woensdag tot z’n eind met de laatste wedstrijden in elke poule. Dinsdagavond zijn toplanden als Portugal, Frankrijk, Spanje en Duitsland aan de beurt om hun plek in de Nations League Finals te bemachtigen of degradatie te voorkomen.

Divisie A
In Groep 3 en 4 valt dinsdagavond de beslissing. Welke landen plaatsen zich daar voor de Nations League Finals, die pas in oktober 2021 worden gespeeld?

Frankrijk is in Groep 3 al zeker van plaatsing voor de Nations League Finals. De Fransen staan 3 punten voor op Portugal én hebben een beter onderling resultaat dan de Portugezen. We krijgen dus sowieso een andere winnaar van de Finals, want Portugal won die vorig jaar in de finale van Nederland. Maar dat land is er niet bij.

Degradatie: Zweden of Kroatië

Frankrijk krijgt wel een tegenstander op bezoek die nog wél ergens om vecht: behoud in Divisie A van de Nations League. Zweden staat namelijk nu op de laatste plek, met evenveel punten als Kroatië. Het slechtste land zakt na dinsdagavond af naar Divisie B, waar toch mindere landen in zitten. Kroatië speelt tegelijkertijd thuis tegen Portugal. Het mooie is: het onderling resultaat tussen Zweden en Kroatië is ook gelijk (beide onderlinge duels eindigden in een 2-1 thuiszege). Dus als beide landen hun duel weten te winnen, telt het doelsaldo over alle wedstrijden in de poule. Kroatië staat op 7-13 en Zweden op 3-9.

Spanje of Duitsland

In Groep 4 van de Nations League strijden Duitsland en Spanje onderling om een plek in de Nations League Finals. Duitsland staat 1 punt hoger dan Spanje, maar moeten dus náár Spanje toe in de laatste interland van 2020. Duitsland heeft aan een gelijkspel genoeg om de Finals van volgend jaar te halen.

Degradatie: Zwitserland of Oekraïne

Zwitserland staat momenteel laatste in Groep 4, met 3 punten achterstand op Oekraïne. De laatste wedstrijd dinsdagavond is Zwitserland-Oekraïne. De heenwedstrijd eindigde in 2-1 en aangezien onderling resultaat van belang is, moet Zwitserland met minimaal 1 doelpunt verschil winnen om degradatie te ontlopen.

Wedstrijden in Divisie A

Groep 3:

Frankrijk-Zweden

Kroatië-Portugal

Groep 4:

Spanje-Duitsland

Zwitserland-Oekraïne

Divisie C

In Divisie C wordt er dinsdagavond maar 1 groep afgewerkt: Groep 1. Daar staat Montenegro op een promotieplaats naar Divisie B en vechten Cyprus en Azerbeidzjan tegen degradatie naar Divisie D. Montenegro ontvangt nummer laatst Cyprus en Azerbeidzjan moet naar nummer 2 Luxemburg. Beide duels gaan direct om promotie en degradatie.

Montenegro staat 1 punt voor op Luxemburg, dat wel een beter onderling resultaat heeft. Montenegro moet dus winnen van Cyprus om zeker te zijn van promotie. Bij een gelijkspel of een nederlaag kan Luxemburg in de laatste wedstrijd nog over Montenegro heen.

Degradatie: Cyprus of Azerbeidzjan

Qua degradatie is er een vergelijkbaar verhaal. Cyprus staat op virtueel degraderen met 1 punt minder dan Azerbeidzjan. Azerbeidzjan heeft een beter onderling resultaat, dus móét Cyprus winnen bij Montenegro en hopen dat Azerbeidzjan niet wint van Luxemburg.

Wedstrijden in Divisie C

Luxemburg-Azerbeidzjan

Montenegro-Cyprus

Divisie D

In de laagste divisie van de Nations League zitten maar 7 teams verdeeld over 2 poules. Te beginnen met de overzichtelijkste: in Groep 2 strijden Gibraltar en Liechtenstein in een direct duel om promotie naar Divisie C. Gibraltar staat verrassend bovenaan in die groep, met 3 punten voor op Liechtenstein. Gibraltar won de uitwedstrijd met 1-0 en verdedigd dus ook nog eens een beter onderling resultaat. Met andere woorden: Liechtenstein moet met 2 goals verschil van Gibraltar winnen om nog te kunnen promoveren.

Groep 1

De wedstrijd tussen Andorra en Letland gaat nergens meer over en kunnen we dus vergeten. Uit Divisie D kan niet worden gedegradeerd en beide landen hebben ook geen kans meer op promotie. Dus kijken we wél naar Malta-Faroër Eilanden. Op papier een heel leuk potje. De heenwedstrijd op de kleine eilandengroep eindigde in 1-1, dus van onderling resultaat is niet echt sprake. Wel staat Faroër Eilanden 3 punten boven Malta. Maar bij een zege van Malta gaat dat land op de laatste speeldag nog over de concurrent heen en promoveert het naar Divisie C.

Wedstrijden in Divisie D

Groep 1

Andorra-Letland

Malta-Faroër Eilanden

Groep 2

Gibraltar-Liechtenstein

Let op: alle wedstrijden beginnen om 20.45 uur en zijn te volgen via de diverse kanalen van Ziggo Sport.