Traditiegetrouw kent tennis-Grand Slam Wimbledon op de zon- en de maandag 2 tradities: Middle Sunday en Manic Monday. Op de zondag gebeurt er niet veel op het heilige gras. Maandag daarentegen is het programma ècht méga, vandaar het woord manic (= gekte). Tijdens Wimbledon 2021 zijn deze tradities voorlopig voor het laatst en dit is waarom.

Waarom Manic Monday op Wimbledon?

Sinds het bestaan van het toernooi is deze specifieke maandag, na een tennisloze zondag, een begrip. De reden hiervan moeten we zoeken bij het speelschema: alle 4e ronde-wedstrijden, bij zowel de dames als de heren, zijn dan gepland op dezelfde dag. Maandag dus, een drukte van jewelste!

Verbroken tradities Wimbledon

De editie van dit jaar (2021) zal voorlopig de laatste zijn met de tradities Middle Sunday en Manic Monday. De oorzaak hiervan ligt bij de financiële verliezen die de The All England Lawn Tennis Club, de overkoepelende bond die verantwoordelijk is voor de Wimbledon-organisatie, heeft geleden tijdens de coronapandemie. In 2020 ging Wimbledon niet door, en bij toernooi is een gelimiteerd aantal fans toegestaan.

Waarom geen Wimbledon manic Monday in 2022

In 2022 zal er op zondag én maandag gespeeld worden. De gekke maandag en de rustdag op zondag verdwijnt, want die duels worden verspreid over beide dagen. Zo kan de organisatie over beide dagen alsnog inkomsten uit toegangsbewijzen en andere recettes vangen.

Komen de Wimbledon-tradities terug?

Dat weet nog niemand, aangezien alles af zal hangen of er de komende jaren in de kassa’s vooruitgang wordt geboekt. “Het was altijd heerlijk om even een adempauze tijdens een Grand Slam te pakken,” zei ex-topspeelster en meervoudig Slam-winnares Steffi Graf ooit. “Zonder tennis of wat dan ook!” Die dagen laken vooralsnog voorbij…