Zondag 3 juli 2022 speelt Tim van Rijthoven tegen Novak Djokovic in de 4e ronde van Wimbledon. Op het centre court natuurlijk! Want we hebben het niet alleen over 6-voudig winnaar Djokovic, maar ook over Prime Time Tim. De Roosendaler is dé sensatie van de 1e Wimbledon-week.


Natuurlijk is titelhouder Djokovic de favoriet voor de partij. We zetten een wit brilletje op (ja helaas, oranje mag niet volgens de roomblanke Wimbledon-tradities) en geven 5 redenen waarom Van Rijthoven toch kan winnen van de Servische tenniskampioen.

Leeftijd

Van Rijthoven is 25 jaar. Op 22 mei 2022 werd Djokovic 35 jaar. Ook al is Djokovic de nummer 3 van de ATP-ranking, en ook al wint hij nog steeds grote toernooien (eerder dit jaar Rome), toch is hij natuurlijk niet meer op de toppen van zijn kunnen.

Dat kunnen we onderbouwen. Kijk maar naar de zogeheten ELO-ranking, een systeem gebaseerd op onderlinge resultaten en niet op toernooiresultaten. Djokovic’ hoogste ELO was 2469,9, toen hij bijna 29 jaar was. Zijn huidige ELO is 2168,6.

Aces

Meer dan op welke ondergrond dan ook helpt het op gras om een bikkelharde opslag te hebben. Eentje die je ook nog eens netjes in de hoeken kan mikken. Van Rijthoven beschikt over zo’n service.

Wie heeft momenteel bij Wimbledon 2022 het hoogste percentage gewonnen punten op 1e opslag? Prime Time Tim!

Publiek

Hoeveel artikelen zijn er al niet geschreven over de relatieve impopulariteit van Djokovic?

Roger Federer en Rafael Nadal hebben wereldwijd louter fans. Maar Djokovic roept ook veel weerzin op. Vanwege zijn woede-uitbarstingen. Vanwege zijn gedachtes over corona-vaccinaties. Vanwege het oprichten van een alternatieve spelersvakbond. Vanwege zijn steun aan Alexander Zverev, de Duitse tennisser die ervan wordt verdacht een ex-vriendin te mishandelen.

En Tim van Rijthoven is daarentegen een onbeschreven blad. Een frisse wind. Het lievelingetje van het moment. De wonderman die vanuit het niets 8 graspartijen won en zijn prijzengeld verdubbelde. Het sprookje. Wat wil het Britse publiek liever? Same old Djoko, of Fairytale Tim?

Vorm en ritme

In het verlengde van het 1e punt, leeftijd, kijken we naar de vorm van Djokovic in 2022. Zijn staat van dienst dit jaar is 19-5. Hij won dus 79 procent van zijn partijen. Het jaar is nog niet over, maar da’s zijn slechtste winstpercentage sinds 2010.

2 van de mannen die hem eerder dit jaar versloegen waren Jiri Vesely en Alejandro Davidovich Fokina. Is de huidige Van Rijthoven minder dan hen? Zijn record op ATP-niveau is 8 uit 8, 100 procent!

Returns

Djokovic werd lange tijd gezien als de beste retourneerder van het circuit. Maar is dat nog wel zo? Van alle opslagen die hij de laatste 52 weken op zich kreeg afgevuurd, leidde 7,1 procent tot een ace. Liefst 23 mannen hebben een hoger percentage. Het lijkt dat hij (vanzelfsprekend) niet meer zo scherp is als vroeger qua returns.

Koppel dat aan het servicesucces van Tim tot nu toe, en dan beginnen we toch te geloven in een stunt.