Ashleigh Barty heeft zich verzekerd van een plek in de 2e ronde van de US Open. De Australische nummer 1 van de wereld moest zich in de slotfase van het duel met de Russin Vera Zvonareva flink inspannen om setverlies te voorkomen: 6-1 7-6 (7).

Nadat Barty de 1e set binnen een half uur naar zich had toegetrokken, werd het in de tweede set toch nog even spannend. Barty kwam met 5-3 voor, maar liet na bij 5-4 de wedstrijd uit te serveren. In de tiebreak die niet veel later volgde, werkte ze bij een 7-6-achterstand een setpunt weg met een risicovolle forehand winner. Na bijna anderhalf uur benutte ze haar tweede wedstrijdpunt.

Barty speelde voor het eerst in twee jaar weer in New York. Vorig jaar liet ze het laatste grandslamtoernooi schieten omwille van de coronamaatregelen. In 2018 en 2019 haalde ze de vierde ronde op de US Open, wat ook haar beste resultaat is. Zvonareva, 36 jaar oud inmiddels, haalde 11 jaar geleden de finale op de US Open. In 2010 was ze ook finalist op Wimbledon.

De als 4e geplaatste Karolina Pliskova kwam ook zonder problemen door de eerste ronde heen. De Tsjechische was met 6-3 6-4 te sterk voor de pas 19-jarige Amerikaanse Caty McNally.