Tallon Griekspoor behaalde maandag de 2e ronde op Wimbledon na een zege op Fabio Fognini. Botic van de Zandschulp komt dinsdag in actie. Met de 25-jarige Griekspoor haalde ook de even oude Tim van Rijthoven de volgende ronde. De pupil van Raemon Sluiter had nooit gedacht dat het mannentennis er zo goed op zou staan.


“Ik zei voor het toernooi toevallig dat weinig mensen dit een jaar geleden hadden gedacht, toen Botic en ik nog rond plek 150 of 160 stonden”, zei Griekspoor na zijn overwinning op de Fabio Fognini.

Op de kaart

“Het lijkt bijna normaal te worden, maar Botic is als 21ste geplaatst en er mag best weleens bij stilgestaan worden hoe knap dat is. Er zijn weinig jongens die zo snel zo hard gaan, behalve de uitzonderlijke talenten als Carlos Alcaraz en Jannik Sinner.”

Van Rijthoven won recent de titel in Rosmalen. Precies dat is het volgende doel voor Griekspoor. “Nu moeten wij hem (Van Rijthoven) achterna. In de jeugd heb ik heel veel met hem gereisd, toen we 17 of 18 jaar oud waren.”

Toen lagen de verhoudingen anders. “Ik had destijds weinig te vertellen tegen hem, maar de afgelopen jaren ben ik hem kwijt geweest. Er is zoveel in die jongen geïnvesteerd en hij is op zijn manier toch doorgegaan, ondanks dat hij het niet altijd naar zijn zin had. En binnenkort staat hij in de top 100. Hoe meer, hoe beter vind ik.”

Winnen in het duister

Griekspoor had maandag 4 sets nodig om te winnen van Fognini. “Ik denk dat hij van alle ondergronden misschien nog wel het gevaarlijkst is op gras, met zijn polsje en laconieke voetenwerk. Hij speelde 2 sets heel goed, maar na een goede game op 6-5 in de 2e set viel de wedstrijd mijn kant op”, aldus Griekspoor.

“Ik ben goed koel gebleven en heb het net op tijd afgemaakt, want het werd steeds vochtiger en ook wel wat donkerder.” Griekspoor speelde naar eigen zeggen met minder druk omdat er op Wimbledon geen punten voor de wereldranglijst te verdienen zijn.

‘Eyes on the prize’

“Er er staat behoorlijk wat geld op het spel en het blijft toch Wimbledon. Ik heb dit grasseizoen wat luchtiger beschouwd en het gaat boven verwachting goed.”

Lees ook:Op deze dagen komen Nederlanders in actie tijdens 1e ronde Wimbledon