Een 11e toernooizege in de masters van Rome komt er niet voor Rafael Nadal. De Spaanse toptennisser liet zich in de 3e ronde verrassen door Denis Shapovalov. De Canadese nummer 16 van de wereld won in 3 sets: 1-6 7-5 6-2. Nadal bewoog zich tegen het einde van de partij moeizaam over de baan en leek last te hebben van een blessure.


De 35-jarige titelverdediger begon de partij nog voortvarend en won de 1e set met 6-1. Shapovalov nam in de 2e set het initiatief over. Hoewel Nadal zich na een 3-0-achterstand nog terug vocht, trok de 23-jarige Shapovalov de set naar zich toe met 7-5. In het 3e bedrijf ging het tot 2-2 gelijk op, maar toen begon het verval bij de Spaanse 21-voudig grandslamwinnaar. Nadal verloor 4 games op rij en daarmee de wedstrijd.

Voetblessure

De nummer 4 van de wereld had zichtbaar moeite om zich te verplaatsen. Nadal lijdt aan een chronische voetblessure die hem in augustus vorig jaar dwong een voortijdig punt te zetten achter zijn seizoen. Het is de vraag of hij tijdig fit is voor Roland Garros, het grandslamtoernooi in Parijs dat hij al 13 keer op zijn naam schreef. Shapovalov treft in de kwartfinales de Noor Casper Ruud.