Wimbledon, de 3e grand slam van het jaar, staat voor de deur. Maandag begint het hoofdtoernooi, met 1 Nederlandse bij het enkelspel voor vrouwen en liefst 3 Nederlanders bij het enkelspel voor mannen. Sportnieuws.nl sprak met Marcella Mesker, oud-proftennisster en commentator bij de NOS, over de kansen van de landgenoten op het gras in Londen.


“Mensen vragen dan al snel na het succes in Rosmalen aan mij: ‘gaat hij Wimbledon winnen?’ Dan begin ik hard te lachen”, vertelt Mesker (63) over Tim van Rijthoven, 1 van de 3 Nederlanders in het mannenenkelspel van Wimbledon.

‘Geweldig spel voor gras’

De 25-jarige Van Rijthoven verraste bij de Libéma Open (4 t/m 12 juni) door met de titel aan de haal te gaan. In de finale versloeg hij de Rus Daniil Medvedev, toen 2e op de wereldranglijst en inmiddels de nummer 1. “Dat was uniek, hij was echt heel goed. Hij heeft geweldig spel voor gras. Hij beweegt makkelijk, slaat goede winners.”

Check hier de samenvatting van de finale van het ATP-toernooi in Rosmalen:

(tekst gaat verder onder de video)

Toch verwacht Mesker niet te veel van Van Rijthoven, die zijn debuut maakt in het hoofdtoernooi van een grand slam. “Daar kan emotie bij komen kijken, allerlei moeilijkheden. Dat is niet zo eenvoudig. Een best of 5 zoals bij grand slams is ook een ander verhaal. Ik denk dat hij blij mag zijn als hij 2 rondes wint. Dat zou geweldig zijn. Zo zal hij er zelf ook instappen. Maar zo zijn Nederlanders: die verwachten dan meteen dat hij Wimbledon kan gaan winnen.”

Lees ook: alle Nederlanders kennen hun tegenstanders op Wimbledon, tennissers treffen ervaren rotten

Wildcard

Van Rijthoven, 105e op de wereldranglijst, zou eigenlijk kwalificaties moeten spelen voor Wimbledon, maar door zijn prestaties in Rosmalen ontving hij een wildcard voor het hoofdtoernooi in Londen. “Dat is heel bijzonder”, aldus Mesker. “Zo’n wildcard gaat vaak naar Britten. Of tennissers met de nationaliteit van een andere grand slam. Dus je moet echt iets bijzonders hebben gedaan. Maar dat heeft Tim natuurlijk ook. Britten houden ervan, dit soort sensaties.”

Van de Zandschulp ‘niet lekker in zijn vel’

De Nederlander waar misschien wel het meest van verwacht mag worden, is Botic van de Zandschulp. De 26-jarige tennisser is de nummer 26 van de wereld en haalde dit jaar de 3e ronde op zowel de Australian Open als Roland Garros, maar Mesker zag dat Van de Zandschulp geen goede aanloop kende naar de grand slam in Londen. Zo verloor hij in Rosmalen en op Mallorca al in de 1e ronde.

“Hij is een geweldige tennisser. Hij kan alles, alle ondergronden”, begint Mesker positief over de hoogst geplaatste Nederlander. “Maar de laatste weken zat de klad erin. Op Queens haalde hij dan de halve finale, maar daar zat het ook mee qua tegenstanders. Hij lijkt niet helemaal lekker in z’n vel te zitten. Op de baan is hij veel boos op zichzelf. Gras is een frustrerende ondergrond, de ballen springen raar op. Het is incasseren en accepteren.”

(tekst gaat verder onder de foto)

botic-van-de-zandschulp-tennis

Botic van de Zandschulp.

Hoge verwachtingen

Mesker denkt te weten hoe het komt dat Van de Zandschulp in een wat mindere vorm verkeert. “De druk van zó goed zijn, in de top 30 van de wereld staan, de verwachtingen die dat met zich meebrengt, dat wordt wat lastiger voor hem. De laatste weken hebben we gefrustreerd tennis van hem gezien. Daar gaat het niet beter van.” Toch houdt Mesker hoop.

“Hij is een geplaatste speler. Dat betekent dat hij in de 1e en 2e ronde geen geplaatste speler als tegenstander loot, dus die potjes moet hij eigenlijk winnen. Dan krijg je vertrouwen, wordt het spel steeds beter. Dan kunnen er voor hem mooie dingen gebeuren. Want hij is zo goed. Als hij op zijn top is, kan hij van iedereen winnen.” In de 1e ronde neemt Van de Zandschulp (26e op wereldranglijst) het op tegen de 40-jarige Spanjaard Feliciano López, de nummer 214 van de wereld. Daarna wacht de de Fin Emil Ruusuvuori (48e op wereldranglijst) of de Japanner Yoshihito Nishioka (101e).

Griekspoor ‘geniet’

Tallon Griekspoor (25) is de 3e Nederlander in het enkelspel bij de mannen. Hij staat 53e op de wereldranglijst en Mesker verwacht wel wat van hem. “Waar Botic het lastig heeft, zie je Tallon echt genieten op het gras. Weinig frustraties. Hij serveert goed, geeft alles tijdens de rally’s. Hij is een solide tennisser, heeft de laatste weken een paar keer nipt verloren. Maar hij maakt wel indruk, vooral met de manier hoe hij op de baan staat.”

(tekst gaat verder onder de foto)

tallon-griekspoor-tennis

Tallon Griekspoor.

Favoriet voor de titel zijn de Nederlanders (uiteraard) niet. Nee, volgens Mesker moeten we de winnaar weer zoeken bij de bekende namen. “Djokovic en Nadal zijn de grote favorieten”, geeft ze aan. “Nadal kan voor een ‘grand slam’ (alle 4 de grand slams in 1 jaar winnen, red.) gaan, hij heeft de Australian Open en Roland Garros al te pakken.” De US Open, het 4e en laatste grand slam-toernooi van het jaar, begint op 29 augustus.

Door een voetblessure was het lange tijd onzeker of Nadal fit kon verschijnen in Londen, maar er is inmiddels groen licht. Mesker: “Het lijkt goed te gaan. Hij zei dat hij er al een week op liep zonder last.”

Rus houdt niet van gras

Arantxa Rus (31) vertegenwoordigt Nederland in het enkelspel bij de vrouwen. Ze is de nummer 86 van de wereld, maar op het gras van Wimbledon won ze alleen in 2012 een partij tijdens het hoofdtoernooi. Destijds strandde ze in de 3e ronde. “Ze is een gravelspeelster. Gras is niet de ondergrond waarop ze excelleert, dus Wimbledon is ook niet echt haar toernooi”, legt Mesker uit. “Rus is iemand die met veel spin slaat. Dat pakt niet goed uit op gras. Je kan haar beter op gravel zetten.”

(tekst gaat verder onder de foto)

arantxa-rus-tennis

Arantxa Rus.

Voor wie gras op z’n zachtst gezegd ook niet de beste ondergrond is, is Iga Swiatek. De Poolse nummer 1 van de wereld won op indrukwekkende wijze Roland Garros, maar Mesker twijfelt of de 21-jarige Swiatek ook in Londen met de trofee aan de haal gaat. “Ze is in het verleden nog niet echt goed geweest op gras. Ze is vaak superfavoriet, maar nu niet. Ik verwacht best veel verrassingen, zoals eigenlijk altijd bij Wimbledon voor vrouwen.”

Wat maakt iemand een grasspecialist?

Van Rijthoven is dus een goede grastennisser, terwijl speelsters als Rus en Swiatek daar minder goed tot hun recht komen. Hoe dit komt? Mesker legt het uit. “Het voetenwerk is heel anders dan op bijvoorbeeld gravel. Op kracht lopen kan niet bij gras, je moet op lichtvoetigheid lopen. Het is heel lastig bewegen. Daarnaast blijft de bal laag. Spelers die veel met topspin spelen, hebben op gras minder profijt van de hoge stuit van de bal. Spelers die direct spelen, zonder al te veel spin, laag over het net, dat type spel doet het normaal het beste op gras. Ook de service is ongelofelijk belangrijk. De bal schiet door, daar kan je makkelijk punten mee maken.”

Lees ook: Van Rijthoven en Griekspoor maandag meteen in actie op Wimbledon

Mesker was zelf actief als prof tussen 1979 en 1988. Op Wimbledon bereikte ze 2 keer de 3e ronde (1979 en 1985). Ze ziet qua speelstijl 1 grote verandering. “Toen wij vroeger naar Wimbledon gingen, was het spel sneller. Dan was het zo snel mogelijk naar het net.” Dat is de tactiek ‘serve-and-volley’. Mesker: “Dat neemt steeds meer af. Ook op andere ondergronden. Spelers zijn verdedigend zo sterk tegenwoordig. Het gras is langzamer, je kan meer rallyen. Maar rally’s blijven veel moeilijker op gras dan op andere ondergronden.”

Het hoofdtoernooi van Wimbledon begint 27 juni. Dan start de zoektocht naar de opvolgers voor Djokovic (enkelspel mannen) en Ashleigh Barty (enkelspel vrouwen).

marcella-mesker-commentator-nos-tennis

Marcella Mesker.