Botic van de Zandschulps avontuur op Wimbledon zit erop. Nederlands hoogst geplaatste tennisser kon op het heilige gras van Londen niet afrekenen met Rafael Nadal. Van de Zandschulp verloor in straight sets: 4-6 2-6 6-7 (6).


Van de Zandschulp kwam Nadal een dikke maand eerder nog tegen op het gravel van Roland Garros, daar ging hij er vrij kansloos vanaf. De Nederlander hoopte de Spanjaard in Engeland meer pijn te doen, alleen dat lukte niet.

Degelijke Nadal

De openingsset ging gelijk op. Van de Zandschulp kon aardig mee en liet prima dingen zien op het Centre Court. Bij 4-5 ging het echter mis op zijn eigen service en dus was de set voor Nadal.

In de volgende set kreeg Van de Zandschulp meteen de kans om Nadal te breken, maar dat liet de Nederlander na. De Spanjaard zelf deed dat een game later wel. Daarmee was het gaatje geslagen, een gat dat Van de Zandschulp niet meer wist te dichten. Door een dubbele fout van de Nederlander hengelde Nadal easy de 2e set binnen: 0-2.

Wisselende momenten Van de Zandschulp

Van de Zandschulp liet vervolgens in de openingsgame van set 3 zien dat hij zich niet zomaar gewonnen gaf. De Nederlander knokte zich terug van een 0-40-achterstand en brak Nadal op diens servicebeurt. Helaas verzilverde Van de Zandschulp die break niet, want een op zijn eigen service ging het mis.

Zo golfde het spel van de Nederlander eigenlijk zoals de hele wedstrijd op en neer. Van de Zandschulp kreeg het publiek enkele keren op de banken met fraaie winners, alleen die werden afgewisseld met enkele onnodige fouten. Dat is tegen Nadal geen al te slim plan.

Doorzetter

Bij een 2-3-stand in het voordeel van Nadal liet de Spanjaard zijn klasse zien. Met een heerlijk punt wist hij Van de Zandschulp te breken. Verzet gebroken, zou je denken. Maar terwijl Van de Zandschulp met zijn rug tegen de muur stond, wist hij Nadal terug te breken: 4-5. Het publiek in Londen vond het schitterend, zij konden zo langer genieten van de wedstrijd.

Uiteindelijk kwam er een tiebreak. Daarin zagen we de langste rally (30) van de wedstrijd, maar bleek Nadal een maatje te groot voor de Nederlander. Desondanks kan Van de Zandschulp terugkijken op een geweldig toernooi. Hij bereikte voor het eerst de 4e ronde van Wimbledon en liet een goede indruk achter.