Een snelheid die zelfden of nooit wordt gehaald met een return: 169 kilometer per uur. Alexander Bublik sloeg zo’n return bij de ATP Masters in Miami. Door z’n forehand stond iedereen met open mond te kijken.

Een belachelijke return, noemde ATP het. Het verbaasde ook Bublik zelf. Met een brede grijns op zijn gezicht wilde hij maar al te graag de snelheid van zijn forehand weten. Bij het horen van het getal schudde hij vol ongeloof zijn hoofd. De service van tegenstander Jannik Sinner waarop de return van Bublik volgde, had overigens een snelheid van 188 kilometer per uur.

Dat is niet zo bijzonder, want de snelheid van een service ligt tegenwoordig vaak rond de 200 kilometer per uur. Maar het kan nog gekker: de snelst geregistreerde service ooit staat op naam van de Australiër Sam Groth, die bij een challenger in 2012 ooit een opslag van 263 kilometer van zijn racket liet spatten. 

Record is voor Isner

Het officiële record staat echter niet op naam van Groth. De ATP erkent namelijk niet de snelheidsrecords die zijn gemaakt bij een challenger, met name vanwege de betrouwbaarheid van de aanwezige meetapparatuur. Daarom heeft John Isner, ook wel bekend van de langste marathonpartij ooit op Wimbledon, het echte record in handen. De Amerikaanse hardhitter sloeg in een Davis Cup-wedstrijd in 2016 een bal met 253 kilometer per uur over de baan.