Patrick Roest aast bij de NK allround komend weekend in Thialf op een primeur. De 24-jarige schaatser uit Lekkerkerk veroverde in de afgelopen jaren op grootse wijze 3 wereldtitels allround op rij, maar de Nederlandse titel ontbreekt opvallend genoeg nog op zijn erelijst.

“Ja, op het WK is het altijd heel goed gegaan, nu moet ik het ook maar eens bij de NK laten zien”, grinnikt de blikvanger van Team Jumbo-Visma. Roest debuteerde in 2015 met de 13e plek op de NK allround en behaalde daarna brons en zilver. De afgelopen 3 seizoenen ontbrak hij in het deelnemersveld. “Het toernooi past meestal niet zo goed in ons programma. In januari zijn we vaak in voorbereiding op het 2e deel van het seizoen met de WK’s. Nu is dat anders en komt het NK allround in november juist heel goed uit. Ik vind het heel leuk om mee te doen, want voor mij is allrounden het mooiste dat er is.”

500 meter

Roest beseft dat hij in Heerenveen, waar geen publiek welkom is, de torenhoge favoriet is. “Maar daar wil ik nu niet te veel over zeggen. Hoe spannend het gaat worden, zal vooral afhangen van de 500 meter. Als ik dan meteen een gat kan slaan met mijn concurrenten, zou dat voor de rest van het toernooi mooi uitkomen.”