Op vrijdag 4 februari 2022 beginnen de Olympische Winterspelen en TeamNL ging deze woensdag op het vliegtuig naar Beijing. Volop de focus op presteren dus? Nee: volop de focus op ruziën!


De schaatswereld staat weer eens in de fik. Bron van de ellende is een documentaire over Team Zaalander, waarvoor onder meer Irene Schouten en Jorrit Bergsma schaatsen.

In de recentste aflevering is te zien dat Arjan Samplonius, de assistent van hoofdcoach Jillert Anema, erg negatief is over Ireen Wüst. Hij vindt dat ze meer moet duwen tijdens de team pursuit.

Helemaal kut

“Wüst had een paar keer dat ze niet duwt”, zegt Samplonius. “Gewoon duwen, godver! Ze moet die energie doorgeven. Dit is helemaal kut. Ik baal. Je laat iemand op kop gewoon zwemmen. En dat terwijl zij zelf wel wordt geduwd. Ja, what the fuck?”

Ook lijkt Samplonius geamuseerd te grinniken op het moment dat bondscoach Jan Coopmans in Salt Lake City erg hard op het ijs valt. Coopmans moest daarna naar het ziekenhuis.

Leedvermaak

“Ik wist niet wat ik zag”, zegt Coopmans tegen de Telegraaf. “Het leek een soort leedvermaak over mijn valpartij. Dat soort dingen kunnen echt niet, hè.”

Hij neemt ook afstand van de woorden over Wüst: “Wat daar gesuggereerd wordt over Ireen Wüst, daar klopt echt geen donder van.”

Valium

Coopmans vindt wel meer momenten in de docuserie merkwaardig. “Jillert is weleens onnavolgbaar, maar hij beschuldigt nu ook collega-coaches van corrupt gedrag en het manipuleren van lotingen. Misschien moet hij af en toe een paar valiumtabletjes nemen, zodat hij wat tot rust komt.”

Arjan Samplonius toen hij werkte bij Team Plantina in het schaatsseizoen 2017-2018: