Jutta Leerdam heeft voor de 2de keer in haar loopbaan de Nederlandse titel op de sprintvierkamp veroverd. De 22-jarige Westlandse sloeg toe op de afsluitende 1000 meter. Ze won in een tijd van 1.14,13 minuten.

Dat was ruim voldoende om klassementsleidster Femke Kok van de eerste plaats te verdringen. De Friese winnares van de eerste drie afstanden reed nog wel de 2de tijd, maar gaf met 1.15,53 veel te veel toe. Kok mocht op de tweede 1000 meter slechts 0,31 seconde op Leerdam verliezen.

Suzanne Schulting pakte achter Kok brons in de eindstand. De olympisch shorttrackkampioene zette op de tweede 1000 meter de 4de tijd neer (1.15,77).

Verkeerd afgestelde schaats op eerste dag

Leerdam sloot de eerste NK-dag nog enigszins in mineur af. Haar achterstand op Kok was weliswaar gering (0,07 seconde), maar ze baalde van het feit dat ze op de eerste 1000 meter, haar favoriete afstand, niet kon vlammen door een verkeerd afgestelde schaats. ,,Ik heb het zelf spannend gehouden”, gaf de wereldkampioene op de kilometer toe bij de NOS. ,,Ik ben blij en opgelucht dat ik het goed heb kunnen maken op de 2de dag. Ik heb alsnog laten zien dat ik het kan.”

Leerdam zette met een totaal van 149.365 nog wel een puntenrecord neer voor Thialf. Mede daardoor had de moegestreden Kok (20) vrede met haar zilveren plak. ,,Ik heb hier 3 afstanden gewonnen. Voor mij is het weekeinde daardoor sowieso geslaagd.”