2 jaar lang werkte helmenfabrikant Cádomotus, in samenwerking met NOC*NSF en de KNSB, aan de ontwikkeling van een nieuwe helm. Met dat hoofddeksel zouden de Nederlandse teams veel beter presteren op de ploegenachtervolging, zo was de belofte.


Het resultaat, ‘Chronos’, is volgens de fabrikant 1,5 procent sneller dan de bestaande helm van TeamNL, van het merk Viking. Maar de schaatsbond besloot om de helm van Cádomotus toch niet te kopen.

Cádomotus

Diederik Hol, eigenaar van Cádomotus, beweert dat beide achtervolgingsteams dinsdag respectievelijk 2,5 en 3,5 seconden trager waren door die vervloekte Vikinghelm. Zowel de vrouwen als de mannen hadden hun halve finale gewonnen met de voor Nederland ontwikkelde helmen, stelt Hol.

“Veel uitleg over waarom de KNSB niet voor ons heeft gekozen, hebben we niet gehad”, zegt Hol in de podcast Hallo Peking van het AD. “Maar ik heb gehoord dat Sven Kramer en Ireen Wüst vanuit loyaliteit naar hun huidige sponsor niet met onze helm wilden rijden.”

Noorwegen

Sven Kramer zei in een Engelstalig interview dat de nederlaag echt niet samenhangt met de helmkeus. Fijntjes wees hij erop dat olympisch kampioen Noorwegen precies dezelfde helmen droeg als TeamNL.