De Nederlandse schaatsers en schaatssters gingen keihard in Salt Lake City. Vrijdagavond werden de PR’s aaneengeregen door de Nederlanders. Het leverde 1 eerste plek op: Irene Schouten was de snelste op de 3000 meter.

De wereldbekeravond werd ‘afgetrapt’ met de 500 meter voor vrouwen. Alle Nederlanders reden een persoonlijk record: Femke Kok (3e plek), Jutta Leerdam (7e) en Michelle de Jong (13e). Daarna waren de mannen aan de beurt voor de halve kilometer. Hein Otterspeer en Merijn Scheperkamp reden een PR, Kai Verbij en Dai Dai Ntab helaas niet.

3000 meter

Er deden liefst 5 Nederlandse schaatssters mee aan de 3000 meter, waarvan er 4 een PR reden. Schouten won met een PR, Antoinette de Jong werd 2e. Joy Beune en Sanne In’t Hof reden ook hun snelste tijd ooit. Alleen Carlijn Achtereekte lukte dat niet.

Waar de vrouwen megaveel PR’s pakten, viel dat bij de mannen mee. Op de laatste afstand, de 5000 meter voor mannen, pakte ‘alleen’ Kars Jansman een persoonlijk snelste tijd. Het hoogtepunt van die 5 kilometer was het wereldrecord voor de Zweed Nils van der Poel.