Eind december 2004 deed er een jong gassie voor de 1e keer mee aan het Nederlands kampioenschap allround: Sven Kramer. 18 jaar was hij. En hij blies de Nederlandse top omver.


Kramer won dat NK en liet Carl Verheijen, Mark Tuitert en Jochem Uytdehaage (die op het recentste EK allround op het podium stonden) in verbazing achter. Wie was Sven Kramer nou weer?!

17 jaar later weet iedereen in de schaatswereld wie Sven Kramer is. Als 35-jarige neemt hij bij de Olympische Winterspelen afscheid van de sport. De massastart (check hier de indeling) wordt zijn laatste race ooit (hopelijk 2 races, als hij de halve finale overleeft).

GOAT

Sommigen vinden hem de grootste schaatser ooit. Of anders de beste allrounder ooit. Of oké, op zijn minste de beste ooit op de 5.000 meter. Feit is wel dat zijn prijzenkast propvol zit: de oogst van bijna onafgebroken presteren aan de top.

De prijzenregen stokte begin 2019: sinds het EK allround dat jaar won hij letterlijk niks meer.

Dit heeft Sven Kramer gewonnen

Olympische Spelen: 4 keer goud, 2 keer zilver, 3 keer brons
WK Afstanden: 21 keer goud, 1 keer zilver, 3 keer brons
WK Allround: 9 keer goud, 0 keer zilver, 3 keer brons
EK Afstanden: 1 keer goud, 1 keer zilver, 1 keer goud
EK Allround: 10 keer goud, 1 keer zilver, 0 keer brons
NK Afstanden: 20 keer goud, 6 keer zilver, 6 keer brons
NK Allround: 6 keer goud, 0 keer zilver, 0 keer brons

Onverslaanbaar

Sven Kramer is ‘mister allround’. Van het NK 2007 tot en met het WK allround 2018 won hij maar liefst 24 allroundtoernooien op rij (WK, EK en NK) waaraan hij deelnam. 24 keer op rij foutloos!

Vrij zeker gaat dat record nooit verbroken worden – al was het maar omdat het EK allround en WK allround niet meer jaarlijks worden gehouden.

Sven Kramer, december 2004, NK allround

Sven Kramer, Olympische Winterspelen 2006, zilver op de 5.000 m