De Nederlandse springruiters hebben zich geplaatst voor de finaledag van de FEI Nations Cup. Op het terrein van Royal Club de Polo in Barcelona waren de ruiters van bondscoach Rob Ehrens al voor de laatste combinatie zeker van een plek bij de eerste 8. Zondag strijden Duitsland, Spanje, Nederland, Brazilië, Zweden, Ierland, USA en België om de prestigieuze bokaal van de Nations Cup.

Nederland startte goed met een foutloze ronde van Maikel van der Vleuten op Beauville Z. Deze combinatie pakte afgelopen zomer in Tokio nog een individuele bronzen medaille op de Olympische Spelen. Vervolgens incasseerde Willem Greve 4 strafpunten, na een springfout met zijn paard Carambole. Sanne Thijssen, de enige vrouw in het team, bleef ook knap foutloos in het springgeweld. Ze loodste haar paard Con Quidam foutloos en binnen de tijd naar de finish.

Harrie Smolders kon dus met een gerust hart de ring in. Nederland was al geplaatst voor de finale. Smolders kreeg met zijn paard Monaco nog wel 4 strafpunten, waardoor Nederland uiteindelijk als nummer 3 naar de finale gaat.