De Britse premier Boris Johnson wil dat transgender personen niet bij hun gendergenoten meedoen in sportwedstrijden. “Ik denk niet dat mensen die als man geboren zijn tegen vrouwen moeten sporten. Misschien is dat controversieel, maar het lijkt me logisch”, zegt Johnson.


Maar de prime minister gaat nou niet gelijk een wet neerpennen en de boel regelen.

“Dit zijn complexe thema’s en die kunnen niet zomaar worden opgelost met een papiertje. We moeten hier goed en veel over nadenken om de zaken zo goed mogelijk te regelen voor iedereen.”

Transgenders in de sport

In Engeland is er de laatste tijd veel ophef ontstaan over transgenders in de sport. Zo werd de Britse wielrenster Emily Bridges door de internationale wielerbond UCI geweigerd toen ze mee wilde doen bij een wedstrijd. Bridges is een tijdje geleden getransitioneerd.

Testosteron

Johnsons opmerkingen zijn een reactie op een brief ondertekend door een aantal wielrensters, wetenschappers en onderzoekers. In de brief roepen de wielrensters de UCI op om de regels voor transgenderatleten te schrappen, omdat ze draaien om testosteronwaarden. In plaats daarvan zouden de criteria gebaseerd moeten zijn op ‘biologisch vrouwelijke kenmerken’, aldus de ondertekenaars.