Sharon van Rouwendaal heeft op de Olympische Spelen zilver gepakt op de 10 kilometer door het open water. De olympisch kampioene van Rio 2016 moest haar titel afstaan aan Ana Marcela Cunha uit Brazilië. Van Rouwendaal tikte na 7 rondes door de baai in Tokio als 2de aan. Het brons ging naar de Australische Kareena Lee.

Cunha nam in de laatste ronde de leiding en stond die niet meer af. Van Rouwendaal, die 5 jaar geleden voor de kust van de Copacabana naar het goud soleerde, miste de kracht om de Braziliaanse in de finishstraat nog voorbij te zwemmen.

‘Heel bijzondere prestatie’
Toen Van Rouwendaal uit het water kwam balde ze de vuisten, zichtbaar tevreden met haar zilveren plak. ,,Dit is een heel bijzondere prestatie”, vertelde ze dan ook bij de NOS. ,,Je gaat hierheen als favoriet en dat merk je. Ik had het niet beter kunnen doen. Ik ben blij met zilver, want ik heb zo’n slimme race neergezet, al wil je natuurlijk je titel verdedigen. Dit voelt absoluut niet alsof ik goud heb verloren, zoals mensen weleens zeggen. Die ligt thuis op mijn nachtkastje en nu neem ik zilver mee.”