Als het aan het Amerikaans olympisch en paralympisch comité (USOPC) ligt, mogen sporters uit Rusland en Belarus meedoen aan de Olympische Spelen van 2024 in Parijs. Niet onder de eigen vlag, maar onder de neutrale vlag. De sporter zijn nu nagenoeg allemaal uitgesloten van grote sportevenementen, door de Russische invasie in Oekraïne.


Maar waarom wil de Verenigde Staten dat? USOPC-voorzitter Susanne Lyons legt uit: “Onze missie is tenslotte om de wereld op een vreedzame manier samen te laten komen via de sport. De olympische beweging kan het zich daarom eigenlijk niet veroorloven deze atleten uit te sluiten. We hopen dat er een manier gevonden wordt om dit te voorkomen.”

Ook Azië gunt de sporters ‘meer’

Vorige week al nam het Internationaal Olympisch Comité (IOC) een motie uit de Aziatische sportwereld aan om alvast in dat werelddeel de mogelijkheid te bekijken Russen en Belarussen weer toe te laten tot internationale evenementen, met inachtneming van de nu geldende restricties. Dat zou onder meer betekenen dat ze zonder nationale symbolen meedoen.

Volgens het olympisch comité van Azië is het argument niet langer van toepassing dat sporters uit de desbetreffende landen vanwege hun eigen veiligheid worden geweerd van internationale evenementen.