Maandag 7 februari is de 3e dag van de Olympische Winterspelen in Beijing. De agenda van TeamNL staat vol met mooie nummers. Zo hebben we de eerste Nederlandse skiester op de Spelen sinds 70 jaar en zijn er dikke kansen op medailles bij het schaatsen en het shorttrack.


Lees ook: TV-gids: hier kijk je naar de Nederlanders bij het skiën, schaatsen en shorttrack

In 1952 deed de Nederlandse alpineskiester Margriet Prajoux-Bouma het zo slecht op de Olympische Spelen dat de NOC*NSF de eisen voor een olympische deelname flink aanscherpte. Het duurde 70 jaar, maar we hebben weer een Nederlandse alpineskiester en die gaat het een stuk beter doen dan Prajoux-Bouma destijds. Adriana Jelínková is er klaar voor en denkt stiekem zelfs aan een hele goede notering. Waar die ‘exotische’ achternaam vandaan komt? Je leest het in een uitgebreid verhaal met Jelínková.

Lees ook: Jelínková wilde eigenlijk voor Oostenrijk skiën: ‘Ik ben nu trotse Nederlander, maar vind schaatsen niets aan’

Jelínkova start als 32e en de 1e run van de reuzenslalom begint om 2.30 uur. De 2e run volgt om 7.30 uur. Daarna gaan we verder met het langebaanschaatsen. De beste Nederlandse olympiër komt dan in actie. Ireen Wüst start op de 1.500 meter en is natuurlijk 1 van de favorieten voor goud. Ook Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud komen vanaf 9.30 uur het ijs op van de National Speed Skating Oval in Beijing.

Lees ook: Rittenschema: check hier wanneer Wüst, Groenewoud en De Jong in actie komen op 1500 meter

Lees ook: Nederlanders hebben overal wat over te klagen dus ook over het ijs bij de Olympische Spelen

Van het ene ijs naar het andere ijs. De shorttrackers gingen niet met het goud aan de haal op de mixed-relay door een val van Suzanne Schulting. Heel pijnlijk en dus moet er iets goedgemaakt worden. Gaat Schulting op de 500 meter goud pakken? En op de 1000 meter kunnen Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat wie weet ook wel voor een verrassing zorgen. En dan vergeten we Selma Poutsma en Xandra Velzeboer nog.

Dikke kans dat TeamNL na het geweld in de sneeuw en op het ijs met 1,2 of misschien wel 3 of meer medailles kan pronken.

Programma maandag 7 februari

Alpineskiën
2.30 uur: Reuzenslalom (run 1) met Adriana Jelinkova.
7.30 uur: Reuzenslalom (run 2) met Adriana Jelinkova.

Schaatsen

9.30 uur: 1.500 meter (vrouwen) met Ireen Wüst, Antoinette de Jong en Marijke Groenewoud. GROTE MEDAILLEKANS

Shorttrack

12.30 uur: 500 meter (vrouwen, kwart- en halve finales) met Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer.

12.44 uur: 1.000 meter (mannen, kwart- en halve finales) met Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat.

13.46 uur: 500 meter (vrouwen, finale) met mogelijk Suzanne Schulting, Selma Poutsma en Xandra Velzeboer. GROTE MEDAILLEKANS

13.58 uur: 1.000 meter (mannen, finale) met mogelijk Sjinkie Knegt en Itzhak de Laat. GEMIDDELDE MEDAILLEKANS

Lees ook: Dit is het programma van ALLE Nederlanders bij de Olympische Winterspelen in Beijing