De Nederlandse hockeysters zijn voor de 3e keer op rij wereldkampioen geworden. Na 2014 (slachtoffer Australië) en 2018 (Ierland kansloos) was in 2022 Argentinië in de WK-finale prooi voor de hockeyvrouwen: 3-1. Nederland is nu de regerend Europees- olympisch- en wereldkampioen.


De wereldtitel betekent ook een geweldig afscheidscadeau voor en van Jamilon Mulders. De interim-bondscoach nam het over van Alyson Annan. De Australische coach moest weg na berichten over een angstcultuur. Mulders leidde de hockeyvrouwen zo naar de 12e wereldtitel in de geschiedenis (9 titels bij de FIH en 3 bij de vroegere bond IFWHA). Paul van Ass is zijn opvolger.

Pittige start Argentinië

Argentinië begon furieus aan de wedstrijd en dat leverde snel een paar strafcorners op. De Argentijnse hockeysters scoorden daaruit niet, maar het was al wel een fikse waarschuwing voor de Nederlandse hockeyploeg. Makkelijk gaat het zeker niet worden.

Gelijke strijd

De ploegen waren in het begin nog aan elkaar gewaagd in het 1e kwart. Langzaam kwam Oranje beter in de wedstrijd, maar een doelpunt leverde dat vooralsnog niet op.

1e strafcorner gelijk raak!

In het begin van de 2e kwart was het bij de 1e strafcorner meteen raak voor Nederland. De push van Yibbi Janssen wordt in 1e instantie gered door keepster Belen Succi, maar Maria Verschoor is er snel bij om in de rebound binnen te tikken.

Hockeysters Nederland
1-0!

Matla voor de 2e

Oranje ging steeds beter hockeyen. De uitstekende start ten spijt, Argentinië raakte het helemaal kwijt. Het resulteerde nog voor rust voor de 2-0. Frédérique Matla werd weggestuurd door Laurien Leurink en alleen voor Succi faalde Matla niet. Ze draaide weg en haalde verwoestend uit, de bal belandde in het dak van het doel.

Wereldgoal
Even leek het of het FC Barcelona van een paar jaar terug op het hockeyveld in het Spaanse Terrassa stond. Tiki-taka op de blauwe ondergrond. De speelsters van Oranje tikte als een lieve lust Argentinië helemaal aan gort. Felice Albers kon zo alleen op de Argentijnse goal af en rondde de geweldige aanval ook nog eens feilloos af: 3-0.

Albers schreeuwt het uit nadat ze een geweldige aanval afrondde

Argentinië doet nog iets terug

Het was een beetje laat (kwartier voor tijd), maar Argentinië deed nog wat terug. Agustina Gorzelany sleept de bal heerlijk hoog in het doel. Alweer de 8e treffer van Gorzelany dit WK, maar wereldkampioen wordt ze er niet mee.

Saai of niet, Nederland is de allerbeste

Want dat wordt Nederland. Het begint misschien een beetje saai te worden, maar het is ongekend sterk wat de Nederlandse hockeyvrouwen jaar in jaar uit presteren. De WK’s worden om de 4 jaar gehouden (net als de Olympische Spelen) en toch staat er telkens een geweldig Nederlands vrouwenelftal. En zo is Nederland na olympisch kampioen ook weer wereldkampioen, ongelooflijk.De Nederlandse hockeysters doen een dansje na een wereldgoalVreugde en tranen na het behalen van de wereldtitel