Nog 1 overwinning zijn de Nederlandse handballers verwijderd van de volgende ronde op het EK. 24 uur voor de allesbeslissende groepswedstrijd tegen Portugal belt Sportnieuws.nl met rechteropbouwer Kay Smits. “Natuurlijk is er wel wat spanning, maar bij een overwinning is ons grote doel bereikt. Meer motivatie hebben we niet nodig.”


Door: Jan Koning

De overwinning in de 1e wedstrijd van het EK in en tegen Hongarije was er 1 om in te lijsten. “Voor 20.000 Hongaarse uitzinnige fans nog wel. Dat was inderdaad heel bijzonder. Iets waar we van gedroomd hebben”, vertelt Kay Smit. De rechteropbouwer – uitkomend voor SC Magdeburg in Duitsland – komt net terug van het diner en zit goed in zijn vel. “De sfeer binnen de hele groep is sowieso heel goed”, laat de geboren Limburger weten.

Dreun na verlies tegen IJsland

Dit ondanks het verlies in de 2e wedstrijd tegen IJsland. Een nederlaag die hard aankwam bij de heren, maar die ook snel weer verwerkt is. “We wisten dat het 50/50 was en dat IJsland misschien zelfs wel iets favoriet was. Maar goed, dat was Hongarije in de eerste wedstrijd ook. Nog wel meer favoriet zelfs. Favoriet of underdog, onze instelling is gewoon heel goed. Wat dan ook overheerst, is de tevredenheid van hoe we tot nu toe gepresteerd hebben. Daarom kijken we ontzettend uit naar de wedstrijd van dinsdag.”

Allesbeslissend

Een wedstrijd tegen Portugal. Geen Hongarije of IJsland, maar volgens Smits zeker niet een ploeg die je moet onderschatten. “Ze verliezen maandag ook met maar 1 punt verschil van Hongarije. Dit laat eens te meer zien dat tijdens dit toernooi alle ploegen aan elkaar gewaagd zijn. We moeten dus niet denken van ‘die pakken we even’, maar scherp blijven en dan kunnen er mooie dingen gebeuren. Daar hebben we alle vertrouwen in.”

De wedstrijd Nederland-Portugal op het EK handbal is dinsdag om 20.30 uur te zien bij Ziggo Sport

‘Alleen wij geloofden in ons’

Het lijkt er namelijk op dat Nederland op dit toernooi voor niemand onderdoet en dat beseft Smits ook. “We waren van tevoren de enige die daar in geloofden. De hele handbalwereld gaf ons in de 1e 2 wedstrijden geen kans, maar je ziet wat er is gebeurd. We zijn zelf niet zozeer verbaasd over wat we presteren. We weten dat we het kunnen. Het is natuurlijk wel ontzettend fijn dat we het hier ook laten zien. Op het moment dat het nodig is.”

Vergelijking met handbalvrouwen

De handbaldames zijn inmiddels gegroeid tot absolute wereldtop. Smits beseft dat het niveau van de heren ook steeds beter wordt, maar een vergelijking valt volgens hem niet te trekken. “De wereldtop bij de mannen is gewoon zoveel breder. Daar kom je niet zomaar even tussen. Ook de middentop is namelijk nog van een niveau. Ongelooflijk. Dat is bij de dames gewoon anders. Daar is de top niet zo breed. Wij zijn als team ook nog niet zover als de dames wat dat betreft. We spelen met veel vertrouwen, maar beseffen dat er in de top landen zijn met 20 spelers die Champions League spelen. Dat is voor ons nog een lange weg die we hopelijk nu wel in gang hebben gezet.”

Vriendengroep

“We hebben allemaal zoveel plezier met elkaar. Wetende dat we onze passie mogen uitvoeren op het hoogste niveau en op dit podium. Daar geniet iedereen van en het feit dat we dezelfde doelen en ambities delen, maakt het werk ontzettend leuk.” Smits spreekt van een geweldige sfeer in de ploeg en durft zelfs het woord vriendengroep te laten vallen. Er wordt wel eens beweerd dat dit de basis is voor mooie dingen. De basis voor titels misschien wel. “Laten we het hopen, want dan zijn we op de goede weg.”