Wie Spanje-Zweden helemaal heeft uitgekeken, is misschien wel benieuwd naar de opvallendste stats van het eerste potje dit EK dat in 0-0 eindigde. Dat kwam vooral door de Zweedse muur, waar Spanje maar moeizaam doorheen kwam. Ook keeper Robin Olsen speelde een grote rol in het doelpuntloze gelijkspel, want hij hield alles tegen. Check hieronder de opvallendste stats. Alle cijfers komen via de officiële website van de UEFA.

Balbezit
Spanje had 75% balbezit, Zweden dus maar 25%.

Passes

Vooral deze categorie is opvallend. Spanje gaf bijna 1000 passes (953 in totaal), waarvan 89 procent aankwam. Zweden roeide de bal vooral naar voren en dat is te zien in hun cijfers. Zweden gaf maar 178 passes in 90 minuten en daarvan kwam maar 58 procent aan.

Kilometers

Wie denkt dat Zweden alleen maar de bus parkeerde en vervolgens niks meer deed, heeft het goed mis. Volgens de cijfers van de UEFA legden de Zweedse spelers samen 113,5 kilometer af. Dat is bijna 3 kilometer dan alle Spaanse spelers bij elkaar (110.7 km.).

Schoten

Spanje kwam tot een totaal van 17 kansen, die als volgt werden opgebouwd: 5 schoten op doel, 8 naast of over het doel en 4 schoten werden geblokt door een Zweedse verdediger. Zweden kwam in totaal tot 4 kansen, maar geen enkel schot was op doel. 2 van de 4 schoten werden net op tijd geblokt door een Spanjaard.

Overtredingen

Een smerige pot was het niet van de Zweden, want ze maakten in totaal maar 11 overtredingen tegenover 7 van Spanje. Alleen het tijdrekken was irritant, maar dat wordt niet tot ‘overtreding’ gerekend. Er viel maar 1 gele kaart en die was voor Zweden-verdediger Lustig voor… tijdrekken.

Tot slot: ‘clearances’

Telkens als Spanje gevaarlijk werd, greep Zweden op tijd in. Het Scandinavische land werkte de bal maar liefst 27 keer met succes weg uit een gevaarlijke positie. 27 clearances dus!