2021. Wat hebben we vanaf de bank thuis kunnen genieten van geweldig veel Sportnieuws. Verder was het natuurlijk echt een kaa-uuu-tee jaar door het coronavirus. Olympische medailles, het EK voetbal en talloze wereldtitels met Hollandse glorie maakten veel goed. Wat hebben we lopen smullen! En er was nog veel meer typisch Sportnieuws. Alles wat er gebeurde op, in, buiten en boven het sportveld heb je dit jaar langs zien komen bij Sportnieuws.nl. We hebben 2021 even op een rijtje gezet voor jou.

Door: Eimert Pruis

Verstappen en Verhoeven

Het was natuurlijk het jaar van de Nederlandse sportheld Max Verstappen. ‘SuperMax’ greep in de slotronde van de GP van Abu Dhabi de wereldtitel. En wat te denken van Rico Verhoeven? Met 1 oog verdedigde hij zijn wereldtitel! Behalve de prestaties van Max en Rico was er nog zoveel meer.

Engste man van de planeet

2021 was een scary jaar, een eng jaar kan je wel zeggen. Niet alleen door de onzekerheid van de coronapandemie, de ‘engste man op de planeet’ liet ook van zich horen. Martyn Ford is bodybuilder en acteur van beroep, wilde eerst MMA-vechter worden, maar besloot in 2021 om de boksring in te gaan. In april staat zijn eerste gevecht op het programma. Tegen de man die hij haat, de Iraanse hulk Sajjad Gharibi. We spraken met de engste man op aarde en waren zo dom om de eerste afspraak te vergeten…

Leukste vrouw

Van de engste man naar de leukste vrouw. Merel van Dongen van de Oranje Leeuwinnen is een heldin op social media en zit vol humor. Een echte favoriet van Sportnieuws.nl, dus. Onlangs ging de verdedigster van Atlético Madrid op de middenstip op haar knieën voor haar Spaanse vriendin en speelster van Ajax Ana Romero Moreno. Zij kent Van Dongen door en door, wij kennen haar vooral van haar voetbal, grappen en grollen. Zoals die keer dat ze iets opvallends bij haarzelf zag op de teamfoto in het koude Wit-Rusland. “3 punten in de tas en 2 in m’n jas.”

Sifans en Harries Hattrick

2021 was ook het jaar van de Olympische Spelen van 2020. Het door de coronapandemie met een jaar uitgestelde Spelen leverde een medaillerecord op voor Nederland: 10 keer goud, 12 keer zilver en 14 bronzen plakken. Harrie Lavreysen ging voor een gouden hattrick. De baansprinter was de held van de Spelen, maar moest toch genoegen nemen met 2 keer goud en 1 keer brons. Hetzelfde kunstje flikte Sifan Hassan. De atlete van het jaar en allround eindbaas deed iets wat nog nooit iemand deed. De combi 1500, 5000 en 10.000 meter. Het leverde ook nog eens 2 gouden en 1 bronzen plak op. En dan was er Niek Kimmann. De onverschrokken BMX’er reed een official aan en met een scheur in zijn knieschijf bikete hij naar goud.

Ging Wilfred Genee vreemd?

2021 was ook wel weer het jaar van Wilfred Genee en zijn maten René van der Gijp en Johan Derksen. Het VI-trio maakte ontiegelijk veel afleveringen van Veronica Inside en de Oranjezomer. Aan Veronica Inside is in 2021 een eind gekomen, maar volgend jaar gaat VI-vandaag verder: een dagelijkse show! Aan de andere kant was er ook veel te doen om Genee. Dennis Schouten, vroeger een vriend van Genee, onthulde wat pikante details over een mogelijke affaire van de presentator. In de VI-uitzending die daarop volgde, werd met geen woord gerept over de roddel. Een beetje laf vonden de VI-kijkers en onze lezers dat wel.

Messi huilt en FC Barcelona huilt

Lionel Messi dompelde Barcelona in rouw en moest er zelf ook flinke krokodillentranen om laten. Een van de beste spelers aller tijden (of de allerbeste) werd onbetaalbaar voor FC Barcelona en samen kwamen ze er niet uit. Of het nou aan voorzitter Joan Laporta lag of aan Messi zelf. ‘La Pulga’ vloog naar Parijs en werd daar onthaald als god in Frankrijk. Messi laat bij Paris Saint-Germain bij vlagen zijn genialiteit zien, maar het is voorlopig toch een stuk minder dan wat hij eerder allemaal liet zien in Barcelona.

Mart Smeets en Alistair Overeem scheppen op

Het was een raar jaar. Ook omdat Mart Smeets bekende dat hij seks heeft gehad met Ria Visser. Niet alleen Smeets deed stoer, ook Alistair Overeem zat een potje op te scheppen. De MMA’er en straatvechter stelde dat het appeltje eitje voor hem is om te winnen van Rico Verhoeven in een straatgevecht. “En dat weet hij zelf ook.” Wat gebeurde? Overeem vocht nooit tegen Verhoeven, want de vechter moest zich geblesseerd terugtrekken.

Mighty Mike mist macht en dubbels

In heel veel sporten blonken wij Nederlanders uit afgelopen jaar. In 1 sport waren we in de breedte goed vertegenwoordigd, maar qua prestaties viel het zwaar tegen. We hebben het natuurlijk over darts. Michael van Gerwen mag dan wel Mighty Mike worden genoemd, afgelopen jaar was hij allesbehalve machtig. De voorbije alleswinnaar met de pijlen in de hand slaagde er in heel 2021 niet in om een major te winnen. Slechts 1 keer won hij een toernooitje, de nieuwe Nordic Darts Masters. Op het WK moest hij zich terugtrekken door een positieve coronatest, net als onder andere zijn maat Vincent van der Voort. Mede daardoor was er voor het eerst sinds 2012 geen Nederlander in de kwartfinale van het WK darts.

Vriendin Verstappen vrolijkt iedereen op

Formule 1 was door Max Verstappen de populairste sport op Sportnieuws.nl. Er gebeurde natuurlijk ook van alles dit jaar, met Max zijn wereldtitel als absolute hoogtepunt. Vriendin Kelly Piquet zorgde ook voor aardig wat hoogtepunten. Zo deelde zij en Max pikante vakantiefoto’s en moest Kelly grinniken toen Verstappen met angstzweet in de bilnaad voor het eerst op bezoek ging bij zijn schoonvader Nelson. Alles was maar een kleine opbouw richting de cliMAX in Abu Dhabi. Daar kwam alles samen. Olav Mol en Jack Plooij die met opgestoken middelvinger afscheid namen van de Formule 1. Lewis Hamilton die op zijn beurt zijn middelvinger opstak naar Verstappen, maar ook naar zijn vorige scharrel. Topmodel Camila Kendra ging er namelijk met een andere topsporter vandoor. En Alexander Albon die Verstappen via de boordradio doof maakte. Boven alles natuurlijk de heerlijke audiofragmenten en beelden van Toto Wolff richting Michael Masi. “No Mikey, No Mikey, Zhat is zo not right!”, we kunnen er geen genoeg van krijgen.

Alleen Denzel Dumfries speelt goed EK

In 2021 waren veel sportevenementen die eigenlijk in 2020 hadden moeten plaatsvinden, maar niet doorgingen door het in maart 2020 opgekomen coronavirus. Zoals het EK voetbal. Onder leiding van de stuntelende bondscoach Frank de Boer hoopte Oranje zich na 33 jaar weer tot Europees kampioen te kronen. Het werd een trieste deceptie tegen Tsjechië. De poule werd glorieus overleefd mede dankzij Dumfel Denfries, euhm we bedoelen natuurlijk Denzel Dynamite, Denzel Dumfries. De aanvallende back die voor niemand bang is en graag door muren loopt. Hij was de enige die iets moois overhield aan het EK, dat gewonnen werd door Italië. Hij mocht voortaan in het land wonen dat de beste van Europa is, bij Internazionale.

Dirk Kuijt naar de botoxbakker?

In 2021 leek het erop dat Dirk Kuijt een stapje had gemaakt naar de lokale botoxzetter. De oud-Feyenoorder en beroepsdemagoog toonde zijn nieuwe look in de studio van Ziggo Sport. Jack van Gelder donderde bijna van zijn stoel toen hij Kuijt zag. Wesley Sneijder herkende de Katwijker ook niet en stelde zich netjes aan hem voor. Kuijt zelf ontkende trouwens botox gebruikt te hebben, hij had slechts een ooglidcorrectie uit laten voeren. Alles om er toppiejoppie uit te zien voor zijn nieuwe liefje. Want 2021 was ook het jaar dat Dirk een nieuwe vriendin kreeg en hij en Gertrude officieel uit elkaar gingen.

Dirk Kuyt Facelift Ooglid Correctie Operatie Ingreep Oranjezomer Derksen Genee Gijp Hendriks

Nederlandse motorbazen

Wat was 2021 nog meer? Nou, we hadden naast Max Verstappen nog meer bazen in het gemotoriseerde verkeer. Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout boekte een historische IndyCar-zege in Indianapolis. Met elektrische motors kan Nyck de Vries weer heel goed overweg. Hij won dit jaar het wereldkampioenschap in de Formule E. In de blubber voelt motorcrossheld Jeffrey Herlings zich als een vis in het water. Hij veroverde na 2018 ook in 2021 de wereldtitel in de MXGP. De Nederlandse motorcrosser was bij de laatste race in het Italiaanse Mantova de beste in een bloedstollende ontknoping.

Australische profvoetballer uit de kast, MMA-vechtster uit de kleren

2021 bracht ook hoopvol nieuws. Eindelijk durfde een profvoetballer zichzelf te zijn en uit de kast te komen. De Australiër Joshua Cavallo maakte in een emotioneel bericht bekend dat hij op mannen valt. Het mooie was dat hij steun kreeg vanuit de hele voetbalwereld. Een teken dat het anno 2021 niet uit moet maken wie je bent. Helaas gaan we in 2022 naar Qatar voor het WK voetbal, waar ze het juist weer niet zo hebben met andersdenkenden. Hopelijk brengt het WK daar toch ook positieve dingen met zich mee. We gaan het zien. Net als dat we in 2021 zagen dat MMA-vechtster Paige Van Zant het aanmoedigde om uit de (kleding)kast te komen en de kleren uit te trekken.

2021 mooiste Sportnieuws-jaar, op naar 2022!

Deze positieve dingen kunnen wij ook alleen maar toejuichen natuurlijk. 2021 kunnen we met recht uitroepen tot mooiste en beste (oneven)sportjaar aller tijden. En 2022 belooft ook nog heel veel Sportnieuws. Wat te denken van de Olympische Winterspelen en het WK (met hopelijk veel aandacht voor de misstanden in Qatar)? Wij zijn er in ieder geval bij en zullen verslag doen van de hoed, maar zeker nog meer de rand. En heb je een nieuwstip over 2021 of 2022? Mail dan naar redactie@sportnieuws.nl! Tot volgend jaar!