Nyck de Vries rijdt in 2023 voor het Formule 1-team AlphaTauri, waar Franz Tost de teambaas is. Een aantal jaar geleden begon Max Verstappen ook onder leiding van Tost bij dat team, dat toen nog Toro Rosso heette. Tost heeft een handige tip voor De Vries: “Het slechtst mogelijke wat hij kan gaan doen, is zichzelf vergelijken met Verstappen.”


“Dat mogen de media doen”, legt Tost uit aan het AD. “Als Nyck daar zelf maar niet mee bezig gaat zijn.”

Vervolgens steekt de teambaas de loftrompet op voor de 2-voudig wereldkampioen. “Max is een ongelofelijk bekwame coureur van ongekende snelheid, die werkt met de beste ingenieurs van de Formule 1. Ga je je daar meteen mee vergelijken, dan wordt het héél moeilijk. Daar moet zijn concentratie nu niet liggen. Nee, Nyck moet gewoon zelf in die auto gaan zitten, zijn best gaan doen en dan komen zijn resultaten vanzelf wel.”

Ervaring van De Vries

De Vries neemt een bak aan ervaring mee naar AlphaTauri. De 28-jarige Nederlander werd kampioen in de Formule 2 en Formule E. Tost: “Met de vrij gecompliceerde Formule 1-auto’s van tegenwoordig is het belangrijk om iemand met meer technische ervaring te hebben, iemand die in de verschillende categorieën, races en kampioenschappen heeft gewonnen. Ik hoop daarom dat we hem meteen een auto kunnen geven die hij verdient, namelijk om de hele tijd Q3 te bereiken in de kwalificatie en zoveel mogelijk punten te scoren.”