Het aantal mensen dat sinds de corona-lockdowns nog met enige regelmaat sport, is drastisch gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van NOC*NSF. Die daling is zorgelijk, omdat je je door sport niet alleen fysiek, maar ook mentaal beter voelt.


Om te laten zien hoe leuk sporten is, vindt tot en met zondag 25 september de NOC*NSF Nationale Sportweek plaats. De week draait om zoveel mogelijk Nederlanders te laten genieten van sporten en sportief bewegen. In ruim 100 gemeenten zijn er allerlei sport- en beweegactiviteiten georganiseerd. Skate-wedstrijden, een life-goal-toernooi, barefoot wandelen, frisbee-les en dansen: in de Nationale Sportweek kun je alles uitproberen.

40 procent van de jongeren sport nauwelijks

Van de jongeren tussen 13 en 18 jaar sport op dit moment 40 procent nauwelijks. De deelname is flink gedaald sinds de corona-lockdowns, toen de sportscholen, clubs en verenigingen dicht moesten. Al op jonge leeftijd wordt de basis voor een leven lang sport- en beweegplezier gelegd.

Wekelijks sporten = positief!

Met name de routine van wekelijks sporten heeft aantoonbaar positief effect. Daarom is er tijdens deze editie van de Sportweek extra aandacht voor de jonge doelgroep. In de landelijke campagne ‘Sport doet iets met je’ draaien de verhalen vooral om jongeren.

Er is altijd een sport die bij je past

De Nationale Sportweek is voor iedereen – ook voor mensen die al sporten – de perfecte gelegenheid om kennis te maken met verschillende sporten en uit te vinden wat bij je past. De 4 host cities hebben een speciaal programma. Dit jaar zijn dat Amstelveen, Alphen aan den Rijn, Dordrecht en Lelystad.

3×3 basketbal

Zo geeft Dordrecht met een speciaal programma aandacht aan inclusiviteit in de sport, kun je er meedoen aan een 3×3 basketbaltoernooi of een speciale wandeltocht.

Bootcamp

In Amstelveen geeft Defensie een bootcamp voor jongeren. Alphen aan den Rijn heeft een skate-event.

Voetbalactie in Lelystad

Lelystad telt al een poosje af met een speciale voetbalactie: de ballen worden verstopt in de stad en de vinders winnen een prijs. In de Sportweek pakken ze groots uit met de 10@10 Challenge voor het basisonderwijs.

Check jouw gemeente

De Nationale Sportweek is een perfecte kans om gemakkelijk nieuwe sporten uit te proberen en samen sportplezier te beleven. Doe je ook mee? Bekijk op deze pagina welke sport jij in jouw gemeente kan proberen.